Als inquilins se’ls acaba un futur incert. L’Ajuntament ha anunciat que en els pròxims dies formalitzarà els contractes de lloguer amb les famílies que actualment hi viuen i pagaran quotes per sota del preu de mercat. A més, la regidora del districte de Sants-Montjuïc ha explicat que els dos baixos buits estaran a disposició de les entitats del barri, mentre que els vuit pisos desocupats passaran a formar part del parc de lloguer social i de la taula d’emergència.

La compra s’ha fet a l’entitat Anida Operaciones Singulares que pretenia vendre-la a Sky Holdings 2005 i Dirot Spai, SL. El regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, ha assegurat que “s’ha frenat una nova operació que podia haver tingut un caràcter especulatiu”. El pròxim pas serà la reforma de la finca perquè s’han detectat un deteriorament important a l’interior dels pisos, sobretot en els banys i les cuines.

L’Ajuntament suma 500 pisos al lloguer social

Dins del Pla de l’habitatge, el consistori està intentant ampliar l’habitatge públic. En aquest mandat s’han aconseguit 493 pisos amb una inversió de 40 milions d’euros, entre cessions i compra. A més, han aconseguit 1.067 pisos de petits propietaris per incloure’ls a la borsa de lloguer assequible. Amb aquesta adquisició l’Ajuntament ha incorporat 52 pisos de propietat municipal al lloguer públic a Sants – Montjuïc, i 136 habitatges que han passat de preus de mercat a preus assequibles.

La regidora del districte, Laura  Pérez, ha explicat que el Poble-sec és un dels barris que més pateix la gentrificació. De fet, el 2017 el govern municipal ja va comprar l’edifici del número 37 del carrer de Leiva exercint el dret de retracte, i més recentment ha comprat l’immoble del carrer de Rossend Arús. Es tracta d’un edifici de quatre plantes que s’haurà de rehabilitar.

Aquestes actuacions s’ajusten a les directrius amb què treballa el govern municipal per tal d’ampliar el parc públic de lloguer assequible a Barcelona. Hi ha diverses fórmules, com l’expropiació dels pisos buits i la mobilització de pisos de lloguer privat cap al lloguer social. L’Ajuntament opta també a comprar immobles a través del dret de tanteig en zones amb una demanda important d’inquilins, com és el cas del Poble-sec.

Dels 1.000 pisos comprats per la Generalitat, només cinc són a Barcelona

L’anunci es fa l’endemà que s’anunciés la represa del procés d’expropiació de cinc habitatges buits d’entitats bancàries. Josep Maria Montaner ha recordat que tot i que el BBVA ha cedit 1.800 pisos buits a la Generalitat, no n’ha arribat cap a la ciutat. Per això demana més implicació a la Generalitat, perquè tot i haver comprat 1.000 pisos per tanteig a Catalunya i només cinc eren a Barcelona. “La situació és de desequilibri, s’han d’implicar més”, ha reclamat el regidor. Però també ha urgit en un canvi de la llei, perquè ha dit que amb la legislació vigent “per molt que expropiem, comprem o rehabilitem no podrem solucionar el problema”.

 

Comparteix a: