De moment ja ha reprès l’expropiació temporal de cinc pisos buits, que havia quedat suspesa davant del recurs del govern espanyol contra una desena d’articles contra la Llei 4/2016 de mesures de protecció del dret a l’habitatge de les persones en risc d’exclusió residencial.

Tots ells provenien del registre d’habitatges buits de 2.021 pisos, la majoria del BBVA. Ara l’Ajuntament està comprovant que els pisos detectats que estan buits, ho estiguin des de fa més de dos anys per poder iniciar un expedient d’expropiació temporal, que pot anar dels quatre a 10 anys. Així i tot, el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, insisteix que l’objectiu no és recaptatori, sinó que les entitats bancàries compleixin la llei.

Cobrament de sancions

Els grans tenidors estan obligats a incriure’s al registre d’habitatges buits de la Generalitat si no els tenen ocupats, i si els han adquirit en un procés d’execució hipotecària o en compensació d’un pagament d’un deute. L’Ajuntament, mitjançant el cens d’habitatges buits que està realitzant, ha detectat que 150 pisos no estan en aquest registre, i ja ha començat set expedients sancionadors. El primer, de la Caja de Ahorros de Asturias ja s’ha cobrat, i el segon, de Bankia, també, tot i que no va pagar en un primer moment.