A l’agost hi haurà 10 biblioteques obertes tot el mes de les 40 que hi ha a la ciutat. Pel líder dels republicans a l’Ajuntament, Ernest Maragall, és inadmissible que tanquin aquests equipaments durant l’agost i demana que la majoria restin oberts com a espai de foment de la lectura per als barcelonins que passaran l’estiu a la ciutat.

De fet, ERC recorda que aquest estiu el 30 % dels barcelonins es quedaran a la ciutat per motius econòmics, segons ha indicat el darrer Baròmetre municipal. “No seria aquest precisament un bon moment i oportunitat per adreçar una oferta real de biblioteques que haurien d’estar a disposició de la ciutadania?”, ha preguntat Maragall, que ha apuntat que és una demanda “raonable, possible i viable”. Per això, presentaran una proposició a la Comissió de Drets Socials del juliol.

Ampliar la xarxa de biblioteques als barris on menys es llegeix

A més, els republicans demanaran crear biblioteques als barris amb menys índexs de lectura, que coincideixen amb les zones de rendes més baixes. Creuen que cal prioritzar barris de muntanya, com Ciutat Meridiana o la Teixonera, però també altres com la Marina del Prat Vermell. “Hem comptabilitzat 33 barris sense biblioteca a la ciutat, hi ha manca de recursos i de priorització, i veiem que l‘absència de cultura accentua les desigualtats“, ha lamentat Maragall.

També ha denunciat que en el darrers set anys no s’ha ampliat la xarxa de biblioteques, perquè allà on se n’han fet de noves, com la Biblioteca Gabriel García Márquez, a Sant Martí de Provençals, ha estat per substituir equipaments que ja eren obsolets. En aquesta línia, presentaran una proposició a la Comissió de Drets Socials per impulsar biblioteques als barris on no n’hi ha.