Aquest dissabte, 28 de maig, s’ha inaugurat entre centenars de visitants la nova Biblioteca Gabriel García Márquez, a la cruïlla entre el carrer del Treball i el del Concili de Trento. Fins ara, el barri de Sant Martí de Provençals tenia la biblioteca més petita de la ciutat, amb 280 m2. A partir d’ara, els 19.000 usuaris de l’equipament gaudiran del tercer més gran, amb 3.318 m2. Són 10 vegades la superfície de l’antiga biblioteca, que ha estat operativa durant 54 anys.

Aquesta ha estat una reivindicació habitual dels veïns del barri, que veien com la biblioteca se’ls quedava massa petita. “Són el dia i la nit, no hi ha comparació. Això és una meravella”, afirma Isabel Morote, usuària freqüent que celebra que durant la inauguració hi havia “moltíssima gent que mai ha trepitjat una biblioteca”.

Així és per dins la nova Biblioteca Gabriel García Márquez, a Sant Martí

“Això està molt maco, ha quedat molt bonic”, afegeix una altra usuària, qui creu que serà un bon espai on la gent gran trobarà tranquil·litat per llegir i descansar. De fet, disposa de seients, tant a l’interior com als balcons, on poder desconnectar. “Per al barri això és fenomenal, hi ha molta gent que hi ve i moltes escoles al costat que, per descomptat, vindran aquí a fer-hi feina”, creu un altre usuari.

Els més joves també han estat presents en la inauguració de la biblioteca, que està especialitzada en literatura llatinoamericana. Una de les estudiants d’institut que hi ha anat s’ha sorprès de les possibilitats que ofereixen les instal·lacions: “Hi vindré molt a llegir, perquè m’agrada molt. Hi vindré amb les meves amigues a estudiar”.

Un edifici ple de llum

L’edifici està fet de fusta i ha estat dissenyat de manera que pugui entrar-hi llum solar per tots els costats. La forma en què ha estat concebut està inspirada en una pila de llibres amuntegats. “És un gran cub que al centre hi té un pou de llum, que és l’escala que vertebra tot l’espai”, explica Neus Castellano, directora de l’equipament. L’escala és visible des de qualsevol planta i des de diferents perspectives gràcies a “les parets de vidre, que fan que des de dins de la biblioteca sempre vegis qualsevol dels carrers que l’envolta”.

Un dels trets més singulars de la Biblioteca Gabriel García Márquez és l’estudi de ràdio, ubicat a la planta -1. És la primera biblioteca de la ciutat que n’incorporarà un i donarà veu al conjunt de biblioteques de la xarxa. També s’ha habilitat una cuina i un aparcament de bicicletes i patinets elèctrics.

L’alcaldessa reivindica la llibertat

L’alcadessa de Barcelona, Ada Colau, ha visitat les instal·lacions i ha defensat que “la llibertat no és el capitalisme del campi qui pugui. La llibertat és que hi hagi una biblioteca com la García Márquez a tots els barris”, ha asseverat. Al final del seu discurs amb el que s’ha clos l’acte, Colau ha volgut enviar un missatge als nens: “Em dirigeixo a vosaltres, nens i nenes. Aquesta biblioteca és vostra. Us farà poderoses. Així que utilitzeu-la tots els dies. Perquè és vostra”, ha sentenciat.