CARME FORCADELL, presidenta del Parlament "El que està en joc actualment és la democràcia, no el futur polític d'una persona o d'una altra. He deixat una cosa molt clara, cap tribunal pot impedir que en el Parlament es debati sobre la independència de Catalunya i sobre tot allò que interessa als ciutadans i ciutadanes d'aquest país. L'Estat, incapaç d'afrontar políticament els conflictes polítics, utilitza els tribunals per intentar impedir els debats. El poder executiu utilitza el poder judicial per coartar el dret a debatre d'un parlament democràtic. Tant simple i tant greu com això. Una pregunta que no m'han fet mai: la meva inhabilitació. Seria un atac tant gran a la democràcia que és inconcebible."

Forcadell ha començat la declaració a les 9.27 h, tres minuts abans de l’hora en què estava citada, davant de la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Maria Eugènia Alegret. La declaració de la presidenta del Parlament ha durat només mitja hora (Forcadell ha sortit a les 10.03 h) i s’ha fet al despatx que la sala civil i penal té habilitat per als interrogatoris en fase d’instrucció. Forcadell només ha respost a les preguntes del seu advocat, i no a les del fiscal ni de la magistrada, a qui els ha retret que en imputar-la han incomplert el seu deure a defensar la inviolabilitat del Parlament, que és la “garantia de la llibertat d’expressió”, ha dit. La presidenta ha defensat davant la jutgessa que va permetre la votació del full de ruta independentista en el ple perquè era un “acte polític”, i també la llibertat d’expressió al·legant que “si al carrer es pot parlar de la independència, com no han de poder parlar-ne els parlamentaris?”.

Al migdia Forcadell ha comparegut davant del mitjans on ha agraït les mostres de suport rebudes i ha explicat que “el que està en joc és la democràcia, no el futur polític d’una o altra persona”. La presidenta de la cambra catalana ha criticat l’Estat per “utilitzar els tribunals per intentar impedir els debats”. “El poder executiu”, ha explicat, “utilitza el judicial per coartar el dret a debatre d’un parlament democràtic. Tant simple i tan greu com això”. Sobre la seva possible inhabilitació ha assegurat que “això seria un atac tant greu a la democràcia que seria inconcebible”.

La fiscalia, a petició del fiscal general de l’Estat, va presentar una querella contra Carme Forcadell amb què l’acusava d’un presumpte delicte de prevaricació i desobediència al Tribunal Constitucional. En el document, el ministeri públic assegura que la presidenta del Parlament va “possibilitar l’aprovació d’una resolució que desvincula les institucions de Catalunya del sistema constitucional, cosa que dinamita el sistema de competències de l’Estat”. Aquesta acusació Forcadell la va rebatre assegurant que per ella “dinamitar l’Estat és la corrupció” i suspendre lleis socials com la dels desnonaments o la de pobresa energètica.

Els fets es remunten al 27 de juliol al ple del Parlament. Junts pel Sí i la CUP van demanar formalment a la presidenta de la cambra debatre i votar les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent, que preveien un “mecanisme unilateral” per aconseguir la independència. La Mesa no va incloure aquest punt en l’ordre del dia, ja que el TC havia alertat que les conclusions deriven de la declaració del 9-N, que està suspesa. Tot i les queixes de l’oposició, però, es van votar i es van aprovar.

El TSJC va admetre a tràmit la querella de la fiscalia, malgrat que la presidenta del Parlament hi va presentar un recurs de súplica.