Els més matiners a dipositar l’ofrena floral davant la tomba del president Macià han estat els membres de Demòcrates de Catalunya i els d’ERC, amb el president de la formació republicana encapçalant la comitiva. Oriol Junqueras ha recordat el paper clau de Macià en la lluita per les llibertats de Catalunya. També ha insistit que és ara quan s’ha de culminar aquest procés, un punt en què coincideixen amb els Demòcrates de Catalunya, que veuen com el referèndum ha de ser una realitat i que “es farà al setembre, pactat o no”.

També la presidenta del Parlament Carme Forcadell ha participat de l’ofrena floral a l’expresident, a qui ha descrit com “una figura cabdal per a la història de Catalunya, que va lluitar pels drets socials dels treballadors i per les llibertats dels catalans”. Ha destacat que Macià va intentar establir unes noves relacions amb Espanya, trencant el centralisme, però que el fracàs en aquestes negociacions el van animar a buscar una alternativa com a estat independent. Forcadell ha dit que la Catalunya lliure somiada per Macià ha de servir d’exemple a seguir en el context polític i econòmic actual.

Sobre el discurs del rei Felip VI ha demanat que tots els catalans es puguin expressar amb la mateixa llibertat que el rei va tenir ahir i que al Parlament s’hi pugui debatre tot, especialment allò que preocupa els catalans i catalanes.

Un dels moments centrals de l’acte d’homenatge al president Macià ha estat l’ofrena floral i el discurs de l’actual president de la Generalitat Carles Puigdemont. Ha recordat que Macià sempre serà associat a tres conceptes: coratge que va imprimir en el seu lideratge com a president, esperança que va saber encomanar al poble català en un moment de transició i foscor, posant les bases del futur i progrés d’un país que havia d’anar lligat a la llibertat social. El discurs ha culminat amb el cant d”Els Segadors’, que el president, acompanyat del vicepresident Junqueras i d’altres membres de l’executiu català, han dedicat a Macià.

En l’homenatge també han participat membres del PDECat, que han reiterat que cap institució de l’estat espanyol, en referència al discurs monàrquic, pot evitar la voluntat d’un poble de fer una votació. Altres institucions sobiranistes, com Òmnium Cultural també han insistit en la necessitat de fer una consulta, que respon a un consens de país.