Fins al 26 d’agost, les constructores interessades poden presentar les ofertes per fer-se càrrec de les obres de consolidació i reforç dels edificis abandonats de l’antic recinte fabril de Can Ricart. El projecte elaborat per la societat municipal BIMSA i l’enginyeria GECSA preveu consolidar i reforçar l’estructura dels murs de càrrega, protegir-los de la pluja construint una coberta i delimitar el solar amb una nova tanca. Ara mateix el perímetre no està gens delimitat i els sostres de diverses naus s’han esfondrat.

A banda de l’edifici que ocupa el centre de creació Hangar, la majoria de les naus de Can Ricart estan abandonades des que, al 2004, en van marxar els darrers tallers industrials. Va ser arran del Fòrum Universal de les Cultures celebrat aquell any que la Generalitat va voler impulsar el projecte de la Casa de les Llengües, un museu dedicat de forma permanent a explicar la diversitat lingüística del món. L’Ajuntament va cedir les naus de Can Ricart perquè s’hi fes aquesta Casa de les Llengües. Tot i els milions d’euros que ja s’havien invertit per perfilar el projecte i començar a condicionar l’espai, finalment la Generalitat ho va aturar i el consorci format entre les diferents administracions s’ha dissolt.

El març passat, l’Ajuntament va recuperar la titularitat de l’immoble i, segons fonts municipals, va exigir a la Generalitat que es fes càrrec de les obres necessàries per recuperar el bon estat en què havien estat cedits els edificis. Per fer-ho, l’Ajuntament assegura que ja ha rebut una transferència de més de 250.000 euros amb els quals es pagaran, entre altres coses, les obres de rehabilitació que ara s’estan licitant.

Malgrat això, el regidor Eduardo Bolaños (PP) va criticar ahir la Generalitat per no assumir directament el cost d’aquestes obres i va assegurar que el govern català “ha tornat a enganyar” el de Barcelona. Bolaños va avançar que el seu partit tornarà a demanar explicacions al setembre a la Comissió de Cultura municipal, perquè al març el govern municipal es va comprometre a no assumir despeses addicionals per a la conservació d’aquesta infraestructura.

Al juliol, l’Ajuntament va signar un conveni amb la Universitat de Barcelona per ubicar a Can Ricart un campus universitari especialitzat en estudis de disseny i imatge. El recinte industrial també podria acabar acollint el casal de joves del Poblenou, atès que el projecte per ubicar-lo en una antiga fàbrica del carrer de Pallars està aturat des de 2008 per motius econòmics.