El candidat socialista a l’alcaldia madrilenya ha criticat el “provincianisme” i l’“aldeanisme” de les opinions de l’alcalde de Barcelona, en resposta a la moció d’ERC+Dcat aprovada en la Comissió de Presidència i Règim Interior de l’Ajuntament en què es demanava la retirada de l’estàtua dedicada a l’almirall Blas de Lezo a Madrid. Aquest militar d’origen basc, va prendre part en el setge naval de 1713-1714 sobre Barcelona i va participar activament en el bombardeig de la ciutat.

“Defensar la figura de Blas de Lezo no és un assumpte de patriotisme, sinó de cultura i coneixement històric”, ha dit Carmona, que ha reptat l’alcalde de Barcelona a un debat “quan vulgui i on vulgui” per refutar “totes les falsedats i versions esbiaixades de la història que tan habituals són en el discurs nacionalista”.

Carmona considera que tots els que s’oposen al reconeixement “només fan exhibició de la seva incultura, el seu provincianisme i un desig molt arrelat en alguns cercles provincians de reescriure la història perquè els fets quadrin amb els seus deliris”. El socialista conclou que la crítica al monument està “feta des de la ignorància i el sectarisme, que és l’origen de molts dels mals actuals que pateix Espanya”.

Per la seva banda l’Ajuntament de Madrid ha dit que no pensa retirar l’estàtua, tal com demanava l’Ajuntament. “Deixem la història als historiadors i no ens fiquem en qüestions que ni als madrilenys ni als catalans ni als espanyols no ens preocupen”, ha dit el portaveu municipal, Enrique Núñez.