Joan Laporta (Dcat) ha criticat el fet que aquest homenatge arriba justament l’any del tricentenari del setge i la caiguda de Barcelona a mans de les tropes borbòniques, en el qual l’almirall nascut a Pasaia va tenir un protagonisme destacat. Blas de Lezo era el capità del navili Nuestra Señora de Begoña, des del qual va bombardejar sistemàticament la ciutat i va ser ferit a l’avantbraç l’11 de setembre de 1714.

El regidor ha assegurat que “els interessos del Govern espanyol no són coincidents amb els de la ciutat de Barcelona” i que bombardejar la capital catalana “no ens sembla una contribució generosa i lleial”. Laporta no veu de justícia homenatjar un dels còmplices de la pèrdua de les llibertats o de la prohibició de la llengua catalana. La moció ha estat aprovada amb els vots d’ERC+Dcat+Rcat, CiU i ICV-EUiA i el contrari del PP. El PSC s’hi ha abstingut.

Una estàtua per subscripció popular

El 15 de novembre el rei Joan Carles va inaugurar a la plaça de Colón de Madrid el monument a l’almirall, una estàtua de set metres d’alçària i 35 tones de pes obra de l’escultor madrileny Salvador Amaya. La iniciativa de dedicar el monument va sorgir de l’Asociación Pro Monumento Blas de Lezo i ha tingut el suport de l’Ajuntament de Madrid i de l’armada espanyola. La proposta s’emmarca en una proposició no de llei que el PP va presentar fa un any al Congrés dels Diputats en què es demanava reivindicar i difondre “la figura i els valors” de Blas de Lezo.