Per garantir la seguretat durant el 9-N, el govern assegura que va preveure un dispositiu similar al d'altres esdeveniments amb molta afluència de públic. Els efectius de la Guàrdia Urbana desplegats aquell dia van suposar un cost de 15.000 euros. A les despeses municipals s'hi ha d'afegir també la campanya informativa amb banderoles i anuncis als mitjans de comunicació locals, amb un cost encara sense quantificar. Les xifres les ha demanat el PP a la Comissió de Presidència, on ha culpat el govern municipal de donar suport logístic a un procés suspès pel Constitucional. ÀNGELS ESTELLER, regidora del PP "Qualsevol acció en contra d'una resolució té greus conseqüències perquè s'està desobeint un mandat exprés del Tribunal Constitucional. I aquest és el sistema que tenim en una democràcia." JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Dels nou fiscals que hi ha a Catalunya ni un sol, ni un sol, accepta les ordres ni del govern de l'Estat ni del fiscal en cap de l'Estat. Reflexionin una mica, s'estan quedant sols, és que no tenen ni arguments legals ja." Govern i PP també s'han enfrontat pels costos del Llibre blanc. Barcelona capital d'un nou estat. Forn ha concretat avui que pels articles d'experts s'ha reservat una partida d'uns 50.000 euros. A això cal afegir-hi els gairebé 39.000 de l'edició digital en català i els prop de 70.000 per a l'edició digital en castellà i anglès. En total, més de 156.000 euros que el PP ha reprovat perquè creu que el llibre dóna una visió utòpica i infantil d'una Barcelona sense problemes en una Catalunya independent. Forn ha replicat que no s'hi dóna l'opinió del govern sinó d'experts.

El procés participatiu del 9-N va tenir un cost per a Barcelona de 15.000 euros, els que va costar el dispostiu de seguretat i mobilitat de la Guàrdia Urbana. El primer tinent d’alcalde Joaquim Forn ha donat la xifra a la Comissió de Presidència, com a resposta a una pregunta de la regidora del PP Àngels Esteller, que culpa el govern municipal de donar suport logístic a un procés suspès pel Constitucional. A aquest cost s’hi hauria d’afegir el de la impressió i col·locació de 900 banderoles per tota la ciutat en les quals es feia una crida a participar a la consulta, del qual Forn ha dit que no podia precisar la xifra exacta.

Segons el primer tinent d’alcalde, el dispositiu de la Guàrdia Urbana del 9-N es va fer amb col·laboració amb els Mossos, sense que es registressin “incidències significatives”, i va ser l’habitual en grans esdeveniments de la ciutat, com la Diada o el 12 d’octubre.

Joaquim Forn s’ha erigit en “responsable polític” tant de l’ordre política d’organitzar el dispositiu de la Guàrdia Urbana com de la d’imprimir i col·locar les banderoles del 9-N. També ha dit que la designació del secretari municipal, Jordi Cases, com a coordinador del dispositiu de la consulta va ser del tot legal perquè la designació es va fer abans de la suspensió cautelar de la consulta per part del Tribunal Constitucional. El primer tinent d’alcalde també ha eximit de tota responsabilitat el Consorci d’Educació per l’obertura dels centres educatius durant el procés participatiu i ha dit que la consellera Irene Rigau és qui ha assumit aquest paper.

Un altre dels capítols de despeses que també ha generat controvèrsia a la Comissió de Presidència és el del Llibre blanc. Barcelona capital d’un nou estat. Forn ha explicat que el cost d’aquest document pot superar els 156.ooo euros. D’aquests, 48.350 euros s’han reservat per a les despeses dels articles dels experts, tot i que n’hi ha que han declinat cobrar. Es preveuen retribucions d’entre 200 i 600 euros per article i 250 euros per les il·lustracions. En el cas dels autors que treballen a l’Ajuntament, Forn ha dit que no cobraran. L’edició digital en català ha costat prop 38.353 euros i les de castellà i anglès, que estaran disponibles al desembre, han tingut un cost de 69.913 € . Els populars consideren que és un preu excessiu per un llibre que dóna una “visió utòpica i infantil” d’una Barcelona sense problemes en una Catalunya independent. Forn ha replicat que el Llibre blanc no recull l’opinió del govern sinó d’un grup d’experts.