Els retrets entre els candidats de les eleccions generals del 23-J apugen el to en els darrer dies de campanya. La darrera polèmica la protagonitzat el candidat del PP a Madrid, Alberto Núñez Feijóo, que en una entrevista a TVE ha assegurat falsament que els populars havien revalorat les pensions per sobre de l’IPC sempre que havien governat.

Pedro Sánchez acusa Feijóo de boicotejar les pensions

El cap de llista del PSOE per Madrid, Pedro Sánchez, ha respost amb contundència les afirmacions de Feijóo sobre les pensions, acusant-lo de mentir deliberadament: “El senyor Feijóo no li diu la veritat ni al metge”. I ha anat més enllà, ha promès 5.000 milions anuals per garantir la viabilitat del sistema de pensions i ha acusat el PP i Vox de boicotejar-les. “La veritat és que el PP i Vox han votat sistemàticament en contra de la revaloració de les pensions. I no només això. El senyor Feijóo se’n va anar a Brussel·les per dir que la reforma de les pensions que vam blindar per llei i la revaloració era un error i que havien de dir que no”.

El PP reivindica el seu paper a Barcelona

La plana major del PP es va citar aquest dimarts al Turó Parc de Barcelona en l’acte central del partit a Catalunya, que va comptar amb la presència de Feijóo. El líder popular va reivindicar que el seu partit ha contribuït a la governabilitat de Barcelona i va afirmar que el PP està “en camí de ser un partit de majories, també a Catalunya”. I va afegir que “no em resigno a ser un partit que no sigui un altre cop el partit determinant perquè la majoria dels catalans vol que se’ls deixi en pau”.

Pere Aragonès: “A votar defensors de la terra!”

Esquerra Republicana va fer el seu acte central de campanya aquest dimarts a la plaça Comercial de Barcelona davant d’unes 1.500 persones. El candidat d’ERC per Barcelona, Gabriel Rufián va demanar el vot parafrasejant l’expresident de la Generalitat, Lluís Companys: “Totes les causes justes tenen els seus defensors. Catalunya només ens té a nosaltres! Ni sucursalisme ni partits que decideixen el seu vot a Madrid ni frivolitat ni eslògans buits. Política, política i política”. En el mateix acte, Pere Aragonès va reclamar el suport a les urnes per ser la llista més votada a Catalunya. “Donem una lliçó ben clara a aquells que mai defensaran Catalunya perquè sempre primer defensen el PSOE i la seva Constitució. A votar, a votar i a votar, defensors de la terra!”, va dir Aragonès.

Junts carrega contra ERC

La cap llista de Junts per Barcelona, Míriam Nogueras, ha criticat el paper d’Esquerra en la darrera legislatura i la relació dels republicans amb el PSOE. “En aquesta legislatura el Govern espanyol ha pres el pèl a ERC. Quan la dreta ens diu “golpistes” el PSOE aplaudeix. Els únics capaços de doblegar aquesta Espanya de dretes som nosaltres. Som els únics amb prou nassos per plantar-los cara”.

La CUP aposta pel referèndum

També hi ha hagut retrets per a ERC des de la CUP. El número 1 a Barcelona, Albert Botran, ha replicat la proposta dels republicans de fer un front comú independentista al Congrés. Ha assegurat que la CUP ja ha fet els deures i ara cal demanar un referèndum: “Nosaltres pensem que de les tres forces independentistes hem estat els més clars en el el sentit de posar una proposta concreta. Els vots independentistes només se’ls mereix un candidat que defensi l’autodeterminació. Ni Junts ni Esquerra han concretat en què es faria valdre aquesta força”.

Sumar creu que el PP de Feijóo és pitjor que el de Rajoy

La cap llista de Sumar-En Comú Podem, Aina Vidal, ha assegurat que el PP de Feijóo és pitjor que el de Rajoy perquè “posa catifes vermelles a la ultradreta”. Aina Vidal va advertir ahir al vespre que un bon resultat de la confluència d’esquerres és imprescindible perquè continuï un executiu progressista a l’Estat.
“Sense Sumar és impossible que puguem vèncer Vox i ser la tercera força política que és la condició necessària per reeditar el govern de la gent. No el govern dels partits, no el govern de quatre diputats”.

Montañola i l’ampliació de l’aeroport

El cap de llista de PDeCAT-Espai CiU a Barcelona, Roger Montañola, ha afirmat que projectes com el Hard Rock o l’ampliació de l’aeroport no afecten de manera rellevant al canvi climàtic. “El problema del canvi climàtic és un problema global que s’ha d’afrontar, evidentment, des de l’apartat local però sobretot en polítiques mediambientals en un món global. No crec que la piscina d’un hotel en un lloc del món influeixi gaire. De la mateixa manera que no influirà en el canvi climàtic que s’ampliï la pista de l’aeroport del Prat”, ha argumentat Montañola.

Vox: “El matrimoni es caracteritza per l’heterosexualitat i la descendència” 

Els ultradretans de Vox, en un acte al Cercle Eqüestre, han reivindicat que el matrimoni es caracteritza per la unió d’un home i una dona amb fills. El seu candidat, Juan José Aizcorbe, ha dit que si no és així li poden dir de qualsevol altre manera, però no matrimoni. 

Què vols saber de les eleccions generals 2023?