VICTÒRIA CARBONELL, mare d'una detinguda "Les van fer despullar, almenys a les noies que són les que estaven juntes. Cosa desagradable, li van treure un tampax i tot a una de les dues, a veure si, no sé què buscaven exactament. Van requisar mòbils, van començar a mirar la informació que tenien i aquest matí l'Arnau i el Juan, m'acaba de dir ella que us digui que tenien les marques de les manilles als canells." MARTÍ MAJORAL, Alerta Solidària "Només responen a la voluntat d'intentar aturar l'onada solidària de gent valenta que està desplaçant-se a aquests camps d'Idomeni a poder testificar, poder fotografiar amb els seus mòbils, armats amb mòbils, la vergonya que la Unió Europea està cometent en aquest racó de món." La detenció es va produir aquest dimecres, quan els cinc voluntaris de la Brigada Vallesana circulaven en furgoneta en una zona propera al camp d'Idomeni. La policia grega els va escorcollar i, tot seguit, els va traslladar a la comissaria de Kilkis. Dels cinc detinguts, a dos se'ls acusa de trencar la pau, la democràcia i la seguretat de l'estat de dret. Quatre d'ells ja han estat posats en llibertat però encara hi ha una persona a la presó. Els activistes alerten que l'objectiu d'aquestes accions és aturar l'arribada de voluntaris internacionals. ÁLVARO RUIZ, voluntari d'Acció Solidària a Idomeni "Aquests dies s'han posat una mica més durs en els controls dels voluntaris. En arribar als campaments ens demanen el passaport, els papers del vehicle. I comencen a fer una mica de pressió policial." També assenyalen, amb preocupació, que les autoritats gregues estan traslladant alguns refugiats ens zones militars, espais completament inaccessibles a les ONG. I una altra novetat: aquest matí, a Idomeni, s'ha pogut veure aquesta imatge: Són avions caces sobrevolant els camps que han provocat escenes de tensió entre els refugiats. Molts han fugit de la guerra i sons, com aquests, els traslladen als pitjors moments viscuts al seu país.

L’Oficina de la Comissió i el Parlament Europeu al passeig de Gràcia s’ha tornat a convertir aquesta tarda en l’espai de denúncia de les polítiques que aplica la UE en la crisi dels refugiats. En aquesta ocasió, la protesta tenia una raó concreta: la detenció, aquest dimecres a la nit, de cinc voluntaris de la Brigada Vallesana que circulaven en una furgoneta per una zona propera al camp d’Idomeni. La policia grega els va escorcollar i, tot seguit, els va traslladar a la comissaria de Kilkís. Quatre dels cinc activistes ja han estat alliberats, dos dels quals sense càrrecs. La mare d’una de les detingudes ha explicat que el tracte ha estat humiliant i vexatori, perquè han obligat la seva filla a despullar-se completament per escorcollar-la. Des de la Brigada Vallesana també denuncien possibles vulneracions dels drets humans, perquè l’advocat d’ofici va trigar hores a arribar per atendre els detinguts. El coordinador d’aquesta entitat, Martí Majoral, ha explicat que faran tot el possible perquè les acusacions no prosperin.

Segons la periodista Sara Montesinos, també voluntària a Idomeni, “els van treure els telèfons i els van mirar totes les fotos dels mòbils”, precisament perquè havien presenciat el llançament de gasos lacrimògens. La detenció dels activistes del Vallès no és un cas aïllat. De fet, fins ara al camp d’Idomeni se n’han comptabilitzat entre 60 i 80. Els voluntaris consideren que aquestes detencions es fan amb l’objectiu d’aturar l’arribada de voluntaris internacionals. Álvaro Ruiz, voluntari d’Acció Solidària a Idomeni, explica que “aquests dies s’han posat una mica més durs en els controls dels voluntaris; en arribar als campaments ens demanen el passaport, els papers del vehicle… i comencen a fer una mica de pressió policial”. També alerten, amb preocupació, que les autoritats gregues estan traslladant alguns refugiats a zones militars, espais completament inaccessibles a les ONG.

Una altra novetat a Idomeni aquest dijous és la imatge d’avions caces sobrevolant el camp. Els testimonis alerten que han generat un fort impacte en els refugiats. Molts han fugit de la guerra, i sons com aquests els traslladen als pitjors moments viscuts al seu país.