ALBERT RECIO, vicepresident de la FAVB "Plantegem que la participació no és només fer la carta als Reis sinó també és posar mecanismes de seguiment perquè la ciutadania pugui controlar el que s'està fent."

La FAVB també s’ha mostrat crítica amb el procés participatiu del PAM i els PAD, els plans d’actuació de districtes, a través de la campanya presencial i el web Decidim.Barcelona. Aquesta fase de recollida de propostes va finalitzar el 9 d’abril a la nit amb més de 10.000 aportacions. Segons la federació veïnal, “no s’han visibilitzat prou bé les aportacions fetes des de les entitats” i, en aquest sentit, demanen al govern municipal que valori i escolti detingudament “les intervencions dels col·lectius que fa molt temps que tenen propostes per millorar la ciutat”.

La presidenta de la FAVB, Ana Menéndez, ha afirmat que a l’hora de seleccionar les propostes que s’inclouran als documents definitius “cal anar més enllà de la viabilitat tècnica i econòmica”. També recorden que la fase deliberativa que ara comença “és tan important com la recollida de propostes”. Per aquest motiu han exigit que s’argumenti amb claredat i transparència les conclusions que es prenguin i les propostes que es rebutgin per tal de no “causar frustració als ciutadans que hi han participat”.

Eixos principals del PAM, segons la FAVB

Les entitats destaquen quatre eixos fonamentals que hauria de perseguir el proper full de ruta del mandat: la participació, els equipaments, el transport públic i les desigualtats. En l’apartat de la participació, la FAVB ha reclamat un nou model més eficient i obert. “Ens estan arribant queixes d’associacions que no aconsegueixen ser ateses i escoltades per l’actual consistori”, ha assegurat Menéndez. A banda de resoldre “la manca d’equipaments” a la ciutat, també afegeixen com a prioritats urgents l’arribada del metro a la Zona Franca i la connexió del tramvia per la Diagonal. Dins l’apartat de desigualtats, la FAVB hi inclou les necessitats d’habitatge, la derogació de l’ordenança del civisme “per penalitzar els pobres” i la discriminació social relacionada amb la pobresa.