El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha qualificat d'”imprudent” la comparació del ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, de la situació de Catalunya amb la del País Basc, on, ha remarcat el conseller, hi va haver 800 morts: “El que està passant aquí a Catalunya no té res a veure [amb el que va passar al País Basc]”.

L’alcaldessa, Ada Colau, també ha criticat les declaracions, que ha qualificat de “falses i incendiàries”, i ha reclamat al president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que demani una rectificació a Marlaska: “Corregeixin i allunyin-se de la dreta que busca alimentar el conflicte”.

La resposta de Pedro Sánchez ha anat en la direcció contrària i, en un acte a la Corunya (Galícia), el president en funcions ha aprofitat per lloar la gestió de Marlaska en el conflicte a Catalunya.

Mossos estudiarà l’incident a la Gran Via

El conseller d’Interior també ha parlat de les detencions que va fer aquest dissabte a la nit la Policia Nacional, que finalment van ser set, i ha explicat que els serveis mèdics van atendre 44 persones, 25 de les quals eren agents de policia. Tot i que no hi ha cap ferit greu, dues persones continuen hospitalitzades. Buch també s’ha referit a l’agent dels Mossos que va caure d’una de les furgonetes a la Gran Via, que ja està donat d’alta. Sobre aquest incident, també ha dit que caldrà estudiar què va passar.

Dues cares

En la seva compareixença davant dels mitjans de comunicació, el conseller d’Interior ha destacat que aquest dissabte es van viure dues cares de les mobilitzacions. Per una banda, una manifestació pacífica que va aplegar 350.000 persones al carrer de la Marina i que va transcórrer sense incidents. Per l’altra, una minoria de persones, que ha definit com a grups antisistema, que diu que van provocar aldarulls i van fer que es tornessin a viure incidents violents amb enfrontaments directes entre manifestants i Mossos d’Esquadra a la via Laietana. També destaca que hi va haver aldarulls al voltant de l’Eixample que es van allargar fins a les dues de la matinada.

 

“Dimitir seria una gran irresponsabilitat”

Poques hores abans de la compareixença, el conseller Buch també ha afirmat en una entrevista a ‘La Vanguardia’ que, tot i les crítiques dels últims dies al cos de Mossos d’Esquadra, ell no dimitirà perquè, diu, “seria una gran irresponsabilitat”. Assegura que té confiança en el cos i s’ha mostrat convençut que es farà l’autocrítica necessària perquè la ciutadania mantingui la confiança en la policia catalana. Només en el cas que no es fes aquest exercici d’autocrítica, diu, es veuria obligat a dimitir.