No podrà obrir cap supermercat fantasma més a Barcelona i les macrocuines i cuines fantasma només ho podran fer als polígons de la Zona Franca i del Besòs, amb condicions. És el que preveu el pla d’usos “pioner i valent” que ha aprovat inicialment la Comissió de Govern de l’Ajuntament barceloní. És una normativa en què l’executiu d’Ada Colau i Jaume Collboni ha treballat durant l’últim any, des que veïns i entitats van alçar la veu contra dos projectes de cuines fantasma a Sant Martí i les Corts.

Si volem defensar la ciutat, hem d’enviar un missatge clar i contundent: Els barris han de ser per al comerç de proximitat
Janet Sanz, tinent d’alcalde d’Urbanisme

Segons ha explicat la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, acompanyada de la regidora de Comerç, Montserrat Ballarín, tot just aquest divendres, 11 de març, s’ha publicat al BOPB l’aprovació inicial del pla d’usos. Ara l’Ajuntament obre un període d’un any fins a aprovar-lo definitivament per acabar de consensuar la normativa amb entitats, veïns i els grups polítics.

Per ara, ERC ja hi ha donat suport. El portaveu de la formació, Jordi Coronas, ha avisat que “Barcelona no és una ciutat fantasma, sinó de vida. Allò que fa Barcelona millor és el comerç de proximitat”. Fins a l’aprovació definitiva, l’Ajuntament mantindrà la suspensió de llicències actual per obrir súpers i cuines fantasmes.

Ni un sol súper fantasma més

La restricció més dura que preveu el pla d’usos és per als supermercats fantasma (és a dir, aquells locals que operen com si fossin un supermercat, però destinats exclusivament al repartiment a domicili). En aquests casos, a la ciutat no en podrà obrir cap més a banda dels ja existents, que sí que podran seguir funcionant perquè tenen una llicència vigent.

Això sí, els súpers fantasma existents sí que hauran de demanar un permís específic nou per legalitzar el repartiment a domicili i hauran d’habilitar –en cas de no tenir-ne– un espai a l’interior dels locals perquè hi descansin els repartidors i hi deixin aparcats les bicicletes o patinets elèctrics.

Els repartidors han de disposar d’espais dignes on poder descansar entre repartiment i repartiment, i han de poder anar al lavabo
Montserrat Ballarín, regidora de Comerç

Les cuines fantasma, fora dels barris

El pla d’usos que ha aprovat inicialment Barcelona també marca les regles del joc per poder obrir cuines fantasma o macrocuines a la ciutat: ho podran fer només als polígons industrials de la Zona Franca i del Besòs, i lluny d’edificis residencials. Així, el govern Colau-Collboni vol posar punt final a les queixes de desenes de veïns de la ciutat, que s’han sentit amenaçats per l’intent d’obrir negocis d’aquest tipus a les Corts i a Sant Martí.

Altres requisits per a les cuines fantasma

Més enllà d’haver d’ubicar les cuines fantasma en sòl industrial, hi ha altres condicions per poder rebre el vistiplau de l’Ajuntament. Per exemple, ho hauran de fer en carrers que tinguin almenys 25 metres d’amplada, i tampoc no hi podrà haver més d’una macrocuina o cuina fantasma en un radi de 300 metres. Igual que els súpers, les cuines fantasma hauran de reservar un espai a l’interior dels locals per als repartidors a domicili (10 m² per cada 100 m² construïts).

El menjar preparat, també amb condicions

El negoci dels plats preparats també es veu afectat pel pla d’usos que ha aprovat inicialment la Comissió de Govern de Barcelona. El text preveu que puguin obrir-ne de nous sense condicionant geogràfic; ara bé, sí que hi preveu algunes limitacions. Els locals hauran de tenir un màxim de 300 m², no n’hi podrà haver més d’un en un radi de 100 metres i, en el cas dels locals d’entre 100 m² i 300 m², s’hauran d’establir en carrers de més de set metres d’ample.

Igual que la resta de negocis, per fer repartiment a domicili dels plats preparats o precuinats caldrà demanar un permís específic a l’Ajuntament, que obligarà a reservar un espai d’estada per als repartidors i els seus vehicles (5 m² per cada 100 m² construïts).