L’empresa turca Getir anuncia que, a partir d’aquest dijous, ja es poden fer comandes a través de la seva app i rebre la compra del supermercat a casa en només 10 minuts. Obre fins a sis locals, que actuaran com a supermercats fantasma de lliurament ràpid a domicili amb “riders” com a repartidors. Una arribada a la ciutat amb polèmica. A les Corts la posada en marxa d’un dels establiments, amb servei durant 15 hores, ha generat recels entre els veïns.

L’ocupació de l’espai públic, el neguit principal

La principal preocupació dels veïns del passatge de Xile, on es va obrir el primer local, és a presència constant de repartidors en un passatge eminentment tranquil.

El professor de transport i logística de la UOC, Eduard Àlvarez, afirma que aquest és precisament un dels problemes que genera: saber on s’esperaran els repartidors per recollir les comandes. Creu que s’haurien d’estudiar taxes o impostos a les companyies d’aquestes característiques pel fet d’ocupar l’espai públic. De totes maneres, assegura que es tracta d’un model de negoci que ha vingut per quedar-se.

L’empresa defensa que ofereix treball digne

L’empresa assegura, en la nota de premsa, que els seus treballadors tenen contractes a temps complet i estatus d’empleats. Diu que disposen de bicicletes i motos elèctriques, que els faciliten casc i elements de protecció, que els han format en seguretat i que no porten les comandes a l’esquena, sinó en un cofre. Intenten posar fre, aix´í, a les polèmiques que els “riders” han tingut amb altres empreses de lliurament com ara Glovo.

Getir es va fundar l’any 2015 a Istanbul, Turquia, i ja és present a Londres, Amsterdam, Berlín i París. Amb l’obertura dels sis supermercats fantasma a Barcelona i 13 a Madrid segueix amb l’expansió a Europa.