Tercera jornada de vaga parcial dels treballadors de Parcs i Jardins, convocada per CGT i Intersindical. L’aturada coincideix amb l’inici dels canvis de torn aplicats per la sequera, que són el motiu principal de la vaga. Els treballadors s’han manifestat des dels Jardinets de Gracia fins a la seu municipal d’Ecologia Urbana, on s’han produït alguns moments de tensió quan alguns treballadors ha intentat accedir a l’edifici.

Un petit grup de representants ha aconseguit finalment entrar dins al vestíbul i ha demanat reunir-se amb algun dels responsables de l’àrea. Minuts després han sortit de l’edifici perquè se’ls ha comunicat que en aquell moment no serien atesos perquè no hi havia cap responsable. Els sindicats han assegurat que continuaran amb les mobilitzacions fins que l’empresa suprimeixi el torn de tarda o torni a negociar noves condicions.

Un torn “d’obligat compliment” per la sequera

Els treballadors han convocat fins ara tres jornades de vaga parcial pels canvis en les condicions laborals de la plantilla a conseqüència de la sequera. Els jardiners municipals estrenen aquest dilluns els tres torns de feina —matí, tarda i nit— dins el pla de xoc municipal dissenyat per salvar el màxim de verd possible amb aigua freàtica, que aplica reg manual i selectiu, de manera que es tria què es rega i què es descarta perquè la xarxa no arriba a tot.

L’Ajuntament assegura que el conveni dels treballadors ja preveu un torn de tarda que es pot activar en cas d’emergència, com al·leguen que succeeix actualment. El consistori afirma que “el torn s’ha activat per obligat compliment” a partir d’aquest dilluns i per tal de cenyir-se a les mesures de la sequera. Detalla també que Parcs i Jardins va analitzar “l’eficiència de totes les opcions per maximitzar el reg manual d’aigua freàtica, amb la conclusió que el torn de tarda és essencial“.

Un torn “ineficient” i que “trenca la conciliació”

El comitè d’empresa va negociar un preacord amb l’Ajuntament amb rotacions, millores en els horaris i complements econòmics, segons explica el consistori. Aquest preacord, però, va ser rebutjat pels treballadors. La plantilla en vaga afirma, però, que el conveni actual diu que el seu horari és de 7.45 a 15 h i que l’empresa els vols aplicar l’article 41 per fer aquest canvi d’horari en situacions d’excepcionalitat.

Segons els sindicats, la mesura afecta uns 460 treballadors que a partir d’ara han de fer torns de tarda rotatius cada dues setmanes, per poder tenir uns 120-124 treballadors a les tardes. Segons els sindicats aquest torn de tarda “és ineficient” i a més “trenca la conciliació laboral”.

A hores d’ara, sense el preacord, l’Ajuntament ha aplicat el torn previst al conveni i sense les millores acordades amb el comitè d’empresa. Ara bé, des del consistori assenyalen que si els treballadors ho volen es pot recuperar el preacord signat amb el comitè d’empresa.