Final de curs, moment de tancar carpetes i deixar-ne d'altres a punt per al vinent. Al ple d'avui ha quedat clar que el govern haurà de fer equilibris si vol tirar endavant, aquest any sí, uns pressupostos. El PSC ja hi ha posat condicions. JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "Vostès han cedit la iniciativa política al PP, i mentre passi això difícilment ens posarem d'acord." L'altre soci possible, el PP, també ha volgut marcar distàncies amb la vista posada a un setembre protagonitzat pel Born i la Diada. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Vostè subordina Barcelona a l'independentisme. Pot apostar pel dret a decidir, és la seva opció, però té una altra obligació que és governar Barcelona." XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Vostè em podria criticar si jo fes segons quina campanya, però no la faig. Però vostè vol una picabaralla que jo li nego aquesta picabaralla." Picabaralla que ha arribat, precisament, després d'aprovar sumar la ciutat al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Una proposta d'Unitat per Barcelona que han rebutjat el PP i els socialistes, aquests últims amb el seu líder fora del ple per discrepàncies amb el vot del grup. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Per què suposen que hi haurà fractura social? Són vostès els que promouen la fractura social, perquè és la majoria de la ciutadania la que està reclamant que es faci una consulta". Amb qui l'entesa és pràcticament nul·la és amb Iniciativa. I un exemple és l'estirabot de Ricard Gomà al rebuig del govern a un prec en defensa de les escoles bressol. RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "El prec anterior era a l'alcalde, no a un barroer cap de l'oposició a l'oposició. Estic utilitzant la paraula i el contingut el determino jo." El govern ha acabat el curs polític amb dues assignatures pendents que no s'han pogut debatre avui per falta de suports: el Pla de drogues i el compte general de 2012. Unes matèries que haurà de recuperar al setembre amb un joc de majories que, per a aquell mes, s'entreveu mogut. Us ho ha explicat des de l'Ajuntament, Marc Garcia.

El text que s’ha aprovat inclou promoure al municipi el fet que entitats, associacions i agents econòmics se sumin al procés democràtic de l’exercici del dret a decidir i a la celebració d’una consulta sobre el futur polític de Catalunya.  Els socialistes s’hi han mostrat d’acord, sempre que es tracti d’una consulta pactada amb el Govern espanyol i en el marc de l’actual constitució. Més bel·ligerant ha estat el PP. Alberto Fernández Diaz ha dit que el dret a decidir és “una trampa per defensar un cop més la independència. Abans el dret a decidir era l’autodeterminació”. Fernández Díaz ha dit que la proposta divideix els barcelonins i que la seva manera de sentir-se espanyol “és sentir-se català”.

El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn (CiU), ha defensat que la declaració votada “no és a favor de l’estat propi ni de la independència sinó de facilitar el debat democràtic”. Forn ha dit que la declaració és un pas endavant de radicalitat democràtica. “Barcelona vol ser partícip del procés de l’exercici del dret a decidir amb neutralitat, sense estridències”.

L’impulsor de la iniciativa, Jordi Portabella, ha agraït el suport de CiU i ICV-EUiA, i s’ha mostrat decebut per la negativa del PSC.