La modificació del Pla d’usos de Ciutat Vella preveu entre altres coses la unificació dels apartaments turístics, la instal·lació de nous bars i restaurants en determinades zones i la possibilitat d’obrir nous hotels amb certes limitacions, una de les quals serà que els edificis estiguin buits. El nou pla ha rebut 134 al·legacions de diversos sectors, tan veïnals com de restauració del districte.

L’encarregada de defensar la modificació del pla ha estat la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, que s’ha mostrat disposada a cercar l’equilibri “escoltant tothom”. Homs ha defensat la presa de decisions com a millor manera d’evitar que res es mogui. “Aquesta no és la nostra manera de fer, no som partidaris de l’immobilisme, escanyant Ciutat Vella no farem un districte millor”, ha dit, mentre defensava una aposta per distribuir l’activitat, dinamitzar-la, renovar-la i equilibrar-la.

En la mateixa direcció s’ha manifestat el portaveu del PP, Alberto Villagrasa, que ha qualificat el pla d’usos com a una oportunitat per millorar, per “ajudar a millorar l’activitat comercial i salvar zones que avui estan mortes”. Villagrasa diu que el districte necessita persianes aixecades, generació de llocs de treball i “una oferta econòmica i comercial variada”.

Un “parc temàtic”, segons l’oposició

Els partits de l’oposició s’han mostrat contraris a l’aprovació del nou pla d’usos. El PSC ho qualifica de mala notícia per a Ciutat Vella, ja que considera que liberalitza la pressió turística sobre el districte.  “El pla d’usos és per contenir no per obrir i ser una crida a escampar l’activitat pel centre de la ciutat”, ha dit Jordi Martí.

Més contundent ha estat Ricard Gomà (ICV-EUiA), que ha assegurat que el govern substitueix el model de ciutat pel d’un parc temàtic. L’ecosocialista acusa el govern d’afavorir els interessos privats i els avisa que han perdut la batalla social i cultural:Aquest pla d’usos serà políticament abolit i socialment superat”.

Jordi Portabella (ERC+Dcat+Rcat) acusa el govern de voler diluir el nucli antic en comptes de preservar-lo com fan altres ciutats. Acusa Trias d’afectar el cor de la ciutat amb una estratègia oposada a la d’altres ciutats, una cosa que “preocupa enormement” els republicans.