Marxa enrere en el que havia de ser un punt de consens en el plenari de dimecres. El Pla de drogues s'ha debatut en els últims mesos amb l'oposició per aconseguir el màxim acord. El govern diu que hi era i que s'han acceptat el 80% de les al·legacions dels grups. Però les opinions expressades avui per alguns partits han evidenciat falta de suports i han forçat l'alcalde a retirar el punt. El detonant ha estat la filtració aquest cap de setmana que el PP i el govern han pactat tancar la sala de venipunció de les Drassanes com un dels serrells de l'acord pel Pla d'usos de Ciutat Vella. Una decisió que ha molestat PSC i Iniciativa, que demanen garanties que el servei de la sala es mantindrà. GUILLEM ESPRIU, regidor del PSC "Nosaltres en cap moment li diem al govern on ha de col·locar el nou servei. El que li diem és que ha de col·locar el nou servei abans de tancar un servei d'aquestes característiques". RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "El que no pot ser és que Convergència jugui a un pacte de continguts amb els partits d'esquerres, que sempre hem liderat la política de drogues. I a un segon pacte amb el PP en el tema més simbòlic que és la sala Baluard". Es dóna la paradoxa que fins i tot el PP, en una roda de premsa aquest matí, ha expressat dubtes sobre el sentit del vot del partit en aquest pla. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Hi ha aspectes en els quals hem marcat algunes distàncies amb el contingut del Pla de Drogues. Hi ha alguns plantejaments d'orientació que ens agradaria que es poguessin incorporar". El Pla de drogues, que el govern ha presentat aquest matí, preveia el trasllat de la Sala Baluard a un equipament sanitari encara per concretar i l'obertura de dues noves sales de venipunció. A més, feia especial incidència a combatre l'alcoholisme i el mal ús de tranquil·litzants per frenar-ne l'addicció. A banda del Pla de drogues, el govern tampoc no portarà al plenari de demà passat el tancament de comptes de l'any passat, de nou per falta de suports, i haurà de confiar a tenir-los al ple del setembre.

L’executiu assegura que, des del primer dia, s’ha buscat el màxim consens amb els grups de l’oposició i, per això, durant el procés de debat polític, s’han acceptat el 80% de les esmenes rebudes. Però aquest dilluns, després de presentar-lo a la premsa, el govern ha observat en les reaccions dels grups un retrocés en el grau d’acord assolit fins ara. Per reforçar el consens necessari per tirar endavant el Pla de drogues, l’alcalde ha preferit posposar l’aprovació del pla al plenari de setembre. D’aquesta manera, es vol guanyar temps per recuperar el consens.

Objectiu: millorar i integrar els CAS

Actualment la ciutat disposa de 16 centres d’atenció i seguiment (CAS) en drogues. Tots els districtes en tenen un, però hi ha casos en què les instal·lacions són mínimes. Són els CAS de Gràcia, Nou Barris, Sant Martí i Ciutat Vella, que busquen ara espais més amplis i propers als centres mèdics d’atenció primària per poder fer un tractament integral.

L’executiu ha confirmat dins els objectius d’aquest pla el trasllat de la sala de venipunció de Baluard, al Raval Sud. Els serveis de la sala no desapareixerien sinó que s’integrarien en un equipament sanitari del mateix districte per donar una atenció integral. Els experts detecten que la majoria de drogodependències acaben degenerant en patologies mentals i és en aquest sentit que es busca una atenció en xarxa i coordinada amb els centres de salut mental i primària.

Més enllà de Ciutat Vella, el CAS de Nou Barris té 80 metres quadrats i el de Sant Martí, a tocar de la zona Fòrum, 100 metres quadrats. Aquests espais es consideren insuficients per encabir-hi tots els serveis que han de permetre l’atenció de persones amb drogodependència. Un cop completat el desplegament de centres que prometia el pla anterior, en què es fixava que cada districte tingués el seu CAS, l’objectiu del nou Pla d’acció sobre drogues 2013-2016 serà millorar-ne les característiques.

Dins d’aquesta millora hi ha els recursos de reducció de danys, nom que es dóna als serveis entre els quals hi ha les sales de venipunció. Els nous espais de Gràcia i Nou Barris en tindrien; a l’Eixample -que actualment no en té- s’està estudiant; i on no es planteja l’opció d’habilitar-ne és a les Corts.

El perfil de les drogodependències ha variat molt amb els anys i les dades apunten a un predomini de l’alcohol com la substància més consumida i la que genera més inicis de tractament. Preocupa especialment entre els joves de 14 a 18 anys, ja que el 30% dels que beuen alcohol tenen un consum de risc. Per això es vol incidir en la prevenció. A banda de l’alcohol hi ha una altra substància que s’ha disparat en índex de consum: els tranquil·litzants i somnífers, que en algunes franges d’edat -dones d’entre 35 i 64 anys- arriba al 20%. Els experts ho atribueixen als efectes de la crisi.