La Comissió de Presidència ha aprovat iniciar els tràmits per retirar 10 medalles i distincions que va atorgar l’Ajuntament franquista, entre les quals hi ha la que es va lliurar al dictador Francisco Franco. La mesura ha rebut el suport de tots els grups excepte el PP, que ha fet reserva de vot fins al ple del 25 de gener, que és quan s’aprovarà la retirada d’aquestes distincions de forma definitiva.
La data escollida no és casual, coincidirà amb el 80è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona. Representants de BComú, PDeCAT, ERC, PSC, la CUP i entitats memorialistes han comparegut aquest dimecres junts a l’Ajuntament per celebrar la retirada de medalles i distincions, que veuen com un acte de justícia i de reparació. La mesura és fruit de l’aplicació de la Llei de Memòria Històrica.
Les medalles i distincions que es retiraran són les següents:
- Francisco Franco. Medalla commemorativa dels XXV anys de Pau, 1964
- General José Solchaga Zala. Medalla d’Or atorgada el 1949
- General Agustín Muñoz Grandes. Medalla d’Or atorgada el 1969
- Antonio Ibáñez Freire. Medalla d’Or atorgada el 1967
- Sección Femenina de Falange Española. Medalla d’Or atorgada el 1966
- Almirall Luis Carrero Blanco. Medalla d’Or atorgada a títol pòstum el 1973
- Alfonso Pérez-Viñeta Lucio. Medalla d’Or atorgada el 1971
- Tercio de Requetes de Nuestra Señora de Montserrat. Medalla d’Honor concedida el 1939
- General Severiano Martínez Anido. Deixar sense efecte l’acord pel qual se sol·licitava al Consell de Ministres la concessió de la Gran Cruz de Beneficiencia, el 1929.
- Felipe Acedo Colunga. Pergamí i placa de plata de fill adoptiu de Barcelona el 1953
El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha celebrat la retirada d’aquestes distincions a persones i institucions que “van protagonitzar actes terribles de terrorisme d’Estat”. Pisarello ha dit que la mesura s’emmarca en “una política activa de desfranquització de la ciutat”.
La historiadora Anna Sallés (Amical Ravensbrük) ha destacat la retirada de la Medalla d’Or a la Sección Femenina de la Falange, “una institució símbol de la repressió contra les dones” a partir del 1939. L’advocada Carla Vall (Irídia) ha dit que la mesura aprovada al consistori suposa “un primer gest a la reparació que anirà acompanyat de molts més”.