El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha dit que refarà la proposta de pressupostos per al 2019 per adaptar-lo als ingressos per a Barcelona que preveuen els comptes de l’Estat, que el govern de Pedro Sánchez va presentar al Congrés aquest dilluns. En un debat a la Comissió d’Economia, Pisarello s’ha compromès a presentar “una proposta expansiva” i ha dit que obrirà converses amb l’oposició per negociar els comptes.

El 2019 ha començat amb el pressupost de l’any passat prorrogat perquè encara no hi ha hagut cap votació per aprovar-ne un de nou. Gerardo Pisarello ha advertit els grups que en la nova negociació que es vol obrir posarà com a prioritat que s’aprovin primer els comptes de l’Estat perquè “preveuen els ingressos que necessita Barcelona”. El primer tinent d’alcalde ha dit que els pressupostos de Sánchez tenen “llums i ombres”.

comissió Economia

L’oposició denuncia supeditació a l’Estat

La regidora Sònia Recasens (PDeCAT) ha acusat el govern d’Ada Colau de “posar Barcelona de genolls al que digui el papà Estat” i de voler “la dependència”. Des de Cs, Carina Mejías ha recordat a Pisarello que Barcelona té “prou capacitat de recaptació fiscal” per tenir pressupostos més enllà del que pugui arribar després de l’Estat.

Gemma Sendra (ERC) ha denunciat que “supeditar” els pressupostos de l’Ajuntament a altres administracions és “un acte de no sobirania” i ha demanat obrir el debat a Barcelona per prioritzar partides. “Barcelona té autonomia financera”, ha etzibat a Pisarello la socialista Montserrat Ballarín, que ha recriminat al primer tinent d’alcalde que les finances municipals “li importen un rave”.

“Senyor Pisarello, s’ha carregat l’autonomia financera de l’Ajuntament”, ha sentenciat Xavier Mulleras (PP), que ha dit al govern que si no l’aplica és perquè “no tenen voluntat de fer-ho”. Des de la CUP, Eulàlia Reguant ha replicat a Pisarello que, per molt que s’aprovin els comptes de l’Estat, a l’Ajuntament li queda “un calendari bastant ajustat” abans de les eleccions municipals per poder aprovar el pressupost.