La Comissió de Drets Socials ha aprovat inicialment la proposta per crear un servei de dentista municipal a Barcelona. El govern d’Ada Colau (BComú) ha rebut el suport d’ERC, el PSC, la CUP i els dos regidors no adscrits (Gerard Ardanuy i Joan Josep Puigcorbé). El PDeCAT, Cs i el PP hi han votat en contra. La iniciativa pretén posar en marxa un servei obert a tota la ciutadania que ofereixi preus més econòmics que les consultes privades amb la mateixa cartera de serveis que qualsevol dentista.

En el debat en comissió, l’executiu municipal ha rebut crítiques de gairebé tots els grups, fins i tot d’ERC i PSC, que han avalat la iniciativa amb durs retrets. “Tenim dubtes i hi veiem precipitació”, ha dit Montse Benedí (ERC) que ha demanat al govern “fer els deures” per assegurar-se’n el suport a l’aprovació definitiva. Carmen Andrés (PSC) ha dit que Colau ha fet la proposta amb “finalitats electoralistes”, però ha justificat el vot a favor perquè la mesura es compleixi.

dentista municipal

La comissionada de Salut, Gemma Tarafa, ha assegurat que la iniciativa és “econòmicament sostenible” i ha demanat als grups seguir-hi treballant fins a l’aprovació definitiva, prevista per al ple del març. Tarafa també ha dit que vol comptar amb el Col·legi d’Odontòlegs de Catalunya, que en un comunicat va criticar durament la proposta municipal. La CUP hi ha donat suport sense retrets i ha demanat que la salut bucodental s’inclogui en el sistema públic de Salut.

PDeCAT, Cs i PP hi veuen un engany

Les crítiques més contundents han arribat per part dels partits que hi han votat en contra. “Quan falten quatre mesos per a les eleccions proposen un dentista a preus socials? Mentida!” ha exclamat Mercè Homs (PDeCAT). “Aquesta proposta és un engany, populista i electoralista”, ha criticat Marilén Barceló (Cs). Des del PP, Xavier Mulleras ha dit que la iniciativa és “una bomba demagògica amb electoralisme desesperat”.

Els tres partits han acusat el govern de Colau de plantejar la proposta sense tenir el consens del sector i han recordat les crítiques del Col·legi d’Odontòlegs. La iniciativa del dentista municipal se sotmetrà ara a exposició pública i negociació política, amb la intenció de portar-la a aprovació definitiva al ple del mes de març. El govern municipal preveu que el servei es posi en marxa a finals del 2019 amb un primer local.