El gest de revocar la medalla a Mateu anirà acompanyat de l’anul·lació de tots els expecients de depuració que es van obrir contra funcionaris municipals durant el franquisme. Es calcula que només entre els anys 1939 i 1940  que es van expedientar 7.100 funcionaris de l’Ajuntament de Barcelona per motius polítics, és a dir, una quarta part de la plantilla d’aleshores al consistori. D’aquests, a 2.500 se’ls van acabar obrint càrrecs formals, que van acabar en 1.610 sancions i 922 acomiadaments fulminants. A més, el consistori informarà d’aquesta anul·lació a les persones represaliades o a les seves famílies i ho publicarà  a la gaseta municipal i al BOP , així com al web de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona.

La mesura es debatrà la setmana vinent a la comissió de Presidència, Drets de Ciutadania i Participació i s’aprovarà formalment al plenari del proper 27 d’abril, però s’ha donat a conèixer públicament aquest dissabte, dia en què es commemora la II República. El primer tinent d’alcalde Gerardo Pisarello ha reiterat que  es tractava “d’una inexplicable medalla d’or“. La mesura de retirar-se-la neix d’una proposició d’ERC a la comissió de Presidència de gener d’aquest any, que va rebre els vots a favors de tots els grups, excepte el PP.

La retirada de la medalla a Mateu segueix la línia iniciada fa un any, quan es va revocar la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona a l’exministre franquista Rodolfo Martín Villa.

Ofrena floral a la Plaça de la República

L’anunci s’ha fet coincidint amb un dels actes destacats de la tercera edició de La Primavera Republicana, l’ofrena floral que s’ha fet a la plaça de la República, a Nou Barris. Aquest espai, precisament, va ser rebatejat ara fa dos anys. L’acte central de la diada, però, s’ha traslladat a la seu del districte per la pluja. Allà, Pisarello ha qüestionat el paper de la monarquia, i més concretament el del rei Felip VI. Ha lamentat que el monarca “no hagi proposat cap solució dialogada per la situació que viu Catalunya” i ha retret al monarca no ser “ningú escollit en unes urnes” per treballar “pels drets socials o per resoldre la corrupció”.

Diumenge la festa es traslladarà a la Barceloneta, on es celebrarà el canvi de nom del carrer d’Almirall Cervera pel del còmic Pepe Rubianes.