El regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, ha anunciat que l’Ajuntament de Barcelona recorrerà al Tribunal Suprem contra el “no” del TSJC a la taxa de recollida de residus. Aquest dilluns es va fer pública la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que tomba la taxa que es cobra als ciutadans a través de la factura de l’aigua. Segons la resolució, el tribunal considera que la justificació de l’impost és excessivament genèrica i que es desconeix amb quin criteri s’ha calculat.
En una compareixença després d’estudiar la sentència amb els serveis jurídics de l’Ajuntament, Badia ha assegurat que “clarament és una sentència que hem de recórrer-hi en contra, perquè hem fet la feina correctament“, alhora que ha recordat que utilitzar el consum d’aigua per calcular la generació de residus es fa a municipis d’arreu de l’estat i que a l’àrea metropolitana ja fa 30 anys que Aigües de Barcelona (qui va dur la taxa barcelonina a la justícia) cobra al rebut de l’aigua la taxa de residus metropolitana.
Estem sopresos, no hem fet res que no existeixi. Tenim arguments jurídics sòlids per defensar la taxa
A banda de defensar el tribut, el regidor ha recordat que la sentència del TSJC no és ferma i que, per tant, els propers mesos la taxa de recollida de residus se seguirà cobrant amb normalitat. Només deixarà de fer-ho si el Suprem ratifica la sentència del TSJC en contra de la taxa. En aquest sentit, Badia ha assegurat que en el passat el Suprem s’ha pronunciat a favor de calcular els residus a través del consum d’aigua.
Una taxa aprovada enmig de polèmica
La taxa es va aprovar el febrer de l’any 2020 amb el suport del govern municipal (BComú i PSC) i ERC, mentre la resta de l’oposició (Junts, Ciutadans, PP i Barcelona pel Canvi) hi va votar en contra i la va criticar. Mesos després, al juliol, es va començar a aplicar i, al setembre, el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, es va comprometre a revisar la taxa per deslligar-la del consum de l’aigua i vincular-la a la generació de residus i el reciclatge.
Amb l’impost, que era d’entre 27 i 51 € l’any per llar, es pretenia fomentar el reciclatge a la ciutat, que, en el moment d’aprovar-se la taxa, estava per sota del 40 %.
La intenció del govern municipal amb aquesta taxa era bonificar els que reciclin més, però fins ara només s’han pogut establir descomptes per als veïns dels barris amb el porta a porta. Els contenidors intel·ligents a Sant Andreu i els codis de les bosses d’orgànica a Sarrià Vell permeten identificar el domicili i, si es fan més de 40 aportacions l’any, es bonifica la taxa. També hi ha descomptes per als usuaris del punt verd.