(ACN/Redacció) El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul·la la taxa de recollida de residus que l’Ajuntament de Barcelona ha cobrat als ciutadans a través de la factura de l’aigua durant els dos últims anys. Segons ha avançat el ‘Tot Barcelona’ i ha corroborat l’ACN i betevé, a la sentència, el TSJC conclou que l’informe econòmic del tribut és excessivament genèric i no queda clar amb quin criteri s’ha calculat l’import de cada quota.

La sentència no és ferma i el consistori hi pot presentar recurs en contra. La jutgessa que signa l’auto declara nul·la la taxa de recollida de residus generats “pels domicilis particulars per al 2020 i exercicis successius”. L’Ajuntament va decidir que l’import de les quotes de la taxa de residus es faria tenint en compte el consum d’aigua de cada domicili.

Una taxa aprovada enmig de polèmica

La taxa va ser aprovada el febrer de l’any 2020 amb el suport del govern municipal (BComú i PSC) i ERC, mentre la resta de l’oposició (Junts, Ciutadans, PP i Barcelona pel Canvi) hi va votar en contra i la va criticar. Mesos després, al juliol, es va començar a aplicar i, al setembre, el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, es va comprometre a revisar la taxa per deslligar-la del consum de l’aigua i vincular-la a la generació de residus i el reciclatge.

Amb l’impost, que era d’entre 27 i 51 € l’any per llar, es pretenia fomentar el reciclatge a la ciutat, que, en el moment de l’aprovació de la taxa, estava per sota del 40 %.

L’oposició hi reacciona