Després de dos mesos de treball, la comissió municipal d’estudi de la multireincidència ha fet públiques les propostes per reduir aquesta problemàtica a la ciutat. Un paquet de mesures amb què es vol frenar els delinqüents que cometen furts i robatoris a la ciutat de forma repetida. D’entrada es planteja la necessitat de reformar el Codi penal per endurir les penes i dissuadir així de la comissió d’aquests delictes, que han augmentat en els últims any. També es proposa alleugerir la càrrega dels jutjats per accelerar els processos, així com millorar els recursos socials per atendre les persones que han delinquit per estar en situacions de vulnerabilitat.

En l’àmbit jurídic, s’insta els partits a fer canvis legals. Es demana, per exemple, canviar el Codi penal perquè els robatoris de mòbils i articles electrònics es penalitzin amb penes de presó d’entre un i tres anys, com ja van proposar el Col·legi de l’Advocacia. En l’àmbit judicial es considera “prioritari” mantenir el segon jutjat de guàrdia de Barcelona i dotar-lo de més recursos per descongestionar el sistema i accelerar els judicis ràpids. Peticions aquestes últimes que l’alcalde, Jaume Collboni, ja va fer fa uns mesos en persona al ministre de Justícia.

Treballadors socials als jutjats

La comissió reclama també que s’impulsi la justícia de proximitat, reformant la Carta Municipal, per accelerar els judicis. També es proposa incorporar treballadors socials als jutjats per donar una atenció immediata en casos de vulnerabilitat, així com millorar l’acompanyament dels delinqüents multireincidents quan siguin a la presó per afavorir les possibilitats de reinserció.

Enduriment del Codi penal

Aquestes són algunes de les propostes plantejades després d’escoltar les intervencions d’una quinzena d’experts dels àmbits judicial, policial i social des de l’abril dins aquest grup de treball. En la sessió en què s’han exposat les conclusions, el president de la comissió, Jordi Martí Gabis –de TriasXBCN– ha reconegut que moltes de les peticions “estan en mans d’altres administracions”, però ha assegurat que s’ha fet “una molt bona feina consensuada per fer front a una problemàtica greu de la ciutat”.

Una idea que ha subratllat el vicepresident del grup i tinent tinent d’alcalde, Albert Batlle, que ha subratllat que les modificacions legals “són imprescindibles vista la ineficàcia que han tingut fins ara”. Des del PP, Manuel Milián, ha valorat les propostes assegurant que “Barcelona té un greu problema i que cal enfrontar-lo i defugir dels bonismes” assegurant que “la seguretat no es qüestió de dretes o esquerres”.

Més crítics han estat des d’ERC, BComú i Vox. La regidora republicana, Rosa Suriñach, ha detallat que no donen ple suport a les conclusions perquè discrepen en què la reforma legal s’hagi redactat com a primera prioritat al text final que, segons ERC, no reflecteix el debat que s’ha dut a terme a les sessions. Els comuns també han qüestionat que s’insti a fer una segona reforma del Codi penal sense haver analitzat encara com ha impactat la primera modificació. El regidor Marc Serra ha conclòs que “de res serveix modificar el Codi penal si no hi ha els recursos necessaris”. El discurs més dur, el de Gonzalo de Oro Pulido (Vox) que directament ha qualificat de “mascarada” una comissió “que no serveix per a res”.