sala vistes jutjat buida per la vaga jutges i fiscals

(ACN/redacció) La junta de jutges d’instrucció de Barcelona ha aprovat aquest dimecres al matí proposar la reactivació del segon jutjat de guàrdia de delictes lleus. El Departament de Justícia va fer la petició al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i ara s’ha traslladat als magistrats afectats, els 33 jutges d’instrucció de la ciutat, que s’han reunit en assemblea amb la jutgessa degana de la ciutat, Cristina Ferrando. Han aprovat proposar la reactivació per un període inicial de sis mesos, prorrogables segons evolucioni la delinqüència.

Els judicis immediats, al cap de cinc mesos

Actualment els detinguts al març es preveu que siguin jutjats a l’agost, al cap de cinc mesos, tot i que l’estipulat és que fossin jutjats en 15 dies.

El segon jutjat de guàrdia de judicis immediats per delictes lleus es va activar el gener del 2019 a causa de l’increment de delinqüència, cosa que provocava retards de fins a nou mesos en la celebració dels judicis. No obstant això, la pandèmia va fer rebaixar tant els índex delictius que es va proposar tancar la segona guàrdia el setembre passat. Això no obstant, la reobertura de l’activitat social ha fet repuntar els delictes i ha provocat de nou retards a l’únic jutjat de guàrdia. Ara, serà el TSJC qui proposi la reobertura al Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Batlle i Artadi demanen que funcioni de manera permanent

Fa cinc dies, el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, va reclamar que s’activi definitivament el segon jutjat de delictes lleus de Barcelona i que funcioni de manera permanent: “No té cap sentit posar-lo només per quatre mesos”. 

Batlle també va reconèixer que hi ha “acumulació de casos“ i ha criticat la presidenta del Grup Municipal de Junts a l’Ajuntament, Elsa Artadi, que diu que va demanar la creació del jutjat “com si haguessin acabat de descobrir la sopa d’all”.

Artadi també va criticar la lentitud i els retards en la celebració de judicis, que va assegurar que generen impunitat als delinqüents i indefensió ciutadana i va lamentat que el govern central de Pedro Sánchez mantingui aturada la reforma del Codi penal per fer front a la multireincidència.