La reforma de l’illa d’equipaments del Mercat de la Sagrada Família s’endarrerirà. Les obres per transformar de cap a peus l’espai havien de començar aquest juny, però al final no ho faran, probablement, fins a principis del 2023. La raó és que no hi ha hagut prou empreses interessades a fer els treballs i, per això, l’Ajuntament de Barcelona ha declarat desert el concurs de licitació de les obres.

En concret, havien sortit a concurs dos lots (un per als treballs de l’edifici del carrer de Mallorca, número 425 —on hi ha el casal de gent gran i altres equipaments—; i un altre per als del Mercat de la Sagrada Família), i només el primer va aconseguir l’interès d’una empresa. El segon, en canvi, no. Per això el consistori ha decidit declarar desert tot el conjunt d’obres, que té un pressupost de licitació de 7,4 M €.

Hi haurà retard segur, però volem que sigui el mínim i intentarem anar el més ràpid possible
Pau González, regidor de l’Eixample

Nou concurs abans de l’estiu

Ara l’empresa municipal BIMSA (l’encarregada de gestionar les obres públiques a Barcelona) haurà de redactar les bases per a un nou concurs per intentar atraure més empreses per transformar l’illa d’equipaments. Això en dilatarà el calendari: fonts consultades per betevé calculen que la licitació es faci abans de l’estiu i que les obres puguin començar previsiblement a principis del 2023. Els treballs han de durar dos anys.

De retruc, l’endarreriment tindrà una conseqüència destacada. La intenció de l’Ajuntament era encavalcar les obres de l’illa d’equipaments amb les que ja s’estan fent a la Biblioteca de la Sagrada Família (al carrer de Provença, just darrere del casal de gent gran i del mercat); ara bé, el nou calendari farà impossible que es puguin encadenar les obres, sinó que les de la biblioteca acabaran abans de començar les de l’illa d’equipaments.

Què s’hi ha de fer?

La transformació del Mercat de la Sagrada Família i dels entorns és una de les més destacades a l’Eixample aquest mandat, i preveu una nova coberta de plaques solars al mercat, que renovarà la façana. També es reordenaran els usos de l’edifici del casal de gent gran, el centre cívic i el casal infantil, que guanyaran espai i s’obrirà un passatge d’accés nou a l’interior d’illa.

L’illa d’equipaments del Mercat de la Sagrada Família està delimitada pels carrers de Mallorca, Padilla, Provença i Lepant. Per Mallorca, 425, hi ha un accés al mercat, al casal de gent gran, al centre cívic i al casal infantil, així com a un supermercat que, amb el projecte de reforma, canviarà d’ubicació. A Padilla, 255-263, s’entra al mercat, mentre que a Provença hi ha l’accés a la Biblioteca de la Sagrada Família. El projecte també enterrarà les parades exteriors del mercat, les que donen a la vorera de Padilla.

equipaments Sagrada Família
Aquest és l’aspecte que tindrà el passadís que connectarà el carrer de Mallorca amb l’interior de l’illa