La bandera negra té el significat oposat a la blanca, que fa una crida a la rendició. Segons els promotors de la iniciativa, a Catalunya i Barcelona, hi ha una llarga tradició d’aixecament de la bandera negra. La primera vegada que se’n té registre és el 1305, quan els almogàvers van hissar-la en la batalla de Gal·lípoli, segons recullen les cròniques de Ramon Muntaner. La bandera negra també es troba a quadres del MNAC que recreen la Guerra dels Segadors. El 1705 es va aixecar també al Castell de Montjuïc durant la Guerra de Successió.

El president del Grup Municipal d’Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat), Jordi Portabella, ha demanat en un prec a la Comissió de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació que l’Ajuntament de Barcelona se sumi a la iniciativa d’hissar la bandera durant la Diada, com ja han confirmat que faran un centenar d’ajuntaments catalans. Segons Portabella, és un compromís amb el país i a la resistència, que s’hissi la bandera negra en un espai simbòlic de la ciutat, “com el Born”.

El tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, ha estat contundent tot i que ha obert la porta a que la bandera negra es pugui hissar durant les recreacions històriques que es fan a la ciutat amb motiu del Tricentenari, ja que forma part de la història de la ciutat.  Una resposta que no ha agradat a Portabella, que l’ha qualificada de conjuntural.