L’Ajuntament de Barcelona destinarà 300.000 € d’ajuda a la ciutat agermanada de Gaza per atendre la situació d’emergència humanitària. Així ho ha detallat l’alcalde, Jaume Collboni, en una publicació a X, l’antic Twitter, en què explica que el gruix de la partida són aliments i aigua per a la població civil, que està previst que arribin a 10.000 persones. En els últims dies, l’Ajuntament treballava per concretar com agilitzar l’enviament d’ajuda, una informació que betevé va avançar.

Collboni demana aturar les hostilitats

A la declaració, Collboni condemna de nou el terrorisme de Hamas i l’atac a Gaza per part de l’exèrcit israelià. Relata que Barcelona és “una ciutat que vol la pau” i per això l’alcalde demana que s’aturin les hostilitats i que s’obri la via del diàleg i la negociació. “Només des del diàleg es pot tornar a donar esperança a aquesta regió”, conclou Collboni.

Hem condemnat una forma molt clara el terrorisme de Hamas (…) i hem de condemnar també l’atac de la població civil a Gaza per part de l’exèrcit israelià”
Jaume Collboni, alcalde de Barcelona

Aliments i aigua per a la població més afectada

Segons ha ampliat l’Ajuntament de Barcelona en una nota, l’aportació anirà destinada a la UNRWA, l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina. En els últims dies aquesta entitat ha llançat una crida d’emergència per fer front a la població damnificada. Servirà per prestar assistència alimentària bàsica i subministrament d’aigua a la població més vulnerable afectada per l’escalada de violència.

Aquest ajut extraordinari se suma al conveni que l’Ajuntament té amb la UNRWA des del 2012, en el marc de l’acord triangular Tel-Aviv – Gaza – Barcelona. Es tracta d’un conveni de finançament per valor de 95.000 euros anuals que es destina a donar suport a la població palestina refugiada. Actualment, però, Barcelona tenia 12 projectes de cooperació amb Gaza que han quedat aturats per la guerra.

Petició de la comunitat jueva a Collboni

Després de l’anunci de l’enviament d’ajuda, la comunitat jueva de Barcelona ha valorat positivament la decisió però ha fet una crida específica a Jaume Collboni perquè “no arribi als terroristes”.

Augmenten els bombardejos israelians a Gaza

Aquest anunci arriba en un moment en què Israel està intensificant els atacs aeris a Gaza. Ja fa 15 dies que les bombes cauen sobre la franja, com a resposta a les accions de Hamas del passat 7 d’octubre, però aquest cap de setmana els bombardejos han anat en augment. Només aquesta passada matinada, 55 persones han mort en l’última ofensiva israeliana.