Prefectura via Laietana

(ACN) 18 entitats agrupades sota l’Ateneu de Memòria Popular han reclamat que la prefectura de la via Laietana sigui “només un lloc de memòria” i que no es mantinguin els usos policials de l’edifici. Segons les entitats, aquestes dues funcions dins el mateix espai “són incompatibles” i l’edifici no té “ni les raons operatives ni les condicions” per al treball dels funcionaris policials.

Així, lamenten que la decisió de l’Estat “es burla” de la demanda que les entitats memorials exigeixen des del gener del 2023, quan van presentar una sol·licitud per declarar l’edifici com a lloc de memòria democràtica, a la qual encara no tenen resposta. “L’espai es mereix un tractament més seriós i definitiu”, s’han queixat.

En un comunicat, les entitats remarquen que el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, va anunciar la mesura “aprofitant una conjuntura electoral”, ja que les entitats fa temps que exigeixen a les forces polítiques que exposin de forma clara els seus programes en matèria de memòria democràtica.

L’Estat defensa els dos usos

Torres va assegurar el 17 d’abril que el Govern espanyol designarà l’edifici on s’ubica la prefectura de la Policia Nacional a la via Laietana com a “lloc de memòria”. Segons el ministre, l’edifici serà designat com un lloc de memòria però el seu futur ús serà acordat entre les administracions implicades d’acord amb un “consens i diàleg compartits”.

Esquerra demana concrecions

ERC ha presentat al Congrés dels Diputats una bateria de preguntes a la Mesa de la cambra baixa espanyola adreçades al govern de Pedro Sánchez per demanar explicacions sobre la conversió de la comissaria. Demanen “accions tangibles” i el reconeixement dels “crims” comesos en aquesta comissaria durant el franquisme.

Entre altres qüestions, els republicans s’han interessat pel calendari amb què treballarà l’executiu de Sánchez per “dur a terme aquest compromís” o per si l’executiu estatal pensa impulsar accions per assegurar que els arxius històrics de la comissaria, amb “informació rellevant sobre la repressió franquista”, siguin traslladats i “posats a disposició del públic i dels investigadors”.

El PP i Jupol rebutgen la iniciativa del govern

El president del Grup Municipal del PP, Daniel Sirera, ha rebutjat la iniciativa del Govern espanyol i ha avisat que “treballarà per impedir que el Govern d’Espanya i l’Ajuntament facin fora la Policia Nacional de l’edifici de la via Laietana i de Catalunya”.

El sindicat Jupol també s’ha pronunciat en contra de la decisió de l’Estat i ha anunciat que es concentraran el dijous 25 d’abril davant la prefectura de la via Laietana per protestar. Consideren que aquest suposaria el primer pas per al “desallotjament definitiu” de la Policia Nacional i s’avançaria en “l’expropiació” al cos de la comissaria.