Manifestants de la PAC a la plaça de la Vila de Badalona, mentre Àlex Pastor i el grup municipal del PSC surten al balcó de l'Ajuntament amb la vara d'alcalde , el 15 de juny de 2019 (horitzontal)

Sorpresa d’últim minut al ple de Badalona.

El socialista Àlex Pastor continuarà sent alcalde de Badalona, després d’un acord “in extemis” al qual han arribat les forces d’esquerres de la ciutat per investir-lo. Dolors Sabater, candidata de Guanyem Badalona en Comú-ERC, ha demanat la paraula amb el ple ja començat per anunciar que retirava la seva candidatura i que donaria suport al socialista, malgrat les desavinences entre les formacions d’esquerres demostrades en les darreres setmanes i amb el record encara viu de la moció de censura de fa un any d’Àlex Pastor contra Dolors Sabater.

A primera hora del dia, el candidat popular, Xavier García Albiol, ho tenia tot de cara per tornar a ser alcalde, però diversos contactes entre Guanyem, ERC, Comuns i JxC han fet saltar la sorpresa a la Casa de la Vila en l’últim minut.

A Sant Cugat del Vallès també hi ha hagut sorpreses. Un pacte tancat aquest dissabte a l’última hora entre Esquerra, el PSC i la CUP ha acabat amb 32 anys de governs convergents. La republicana Mireia Ingla és la nova alcaldessa.

Esquerra aconsegueix l’alcaldia de Tarragona i Lleida

A Tarragona i Lleida

ha anat tot segons el previst i tal com s’havia pactat aquestes últimes setmanes hi hagut canvis en les alcaldies. Esquerra Republicana ha aconseguit les dues alcaldies per primera vegada. A Lleida, el republicà Miquel Pueyo ha estat investit paer amb la majoria absoluta de 15 vots. Ha obtingut el suport del seu grup, els 6 regidors de JxC i els 2 del Comú. Amb aquesta votació s’ha materialitzat així el pacte anunciat els darrers dies que, tot apunta, que culminarà amb un acord de govern entre ERC i JxC i la possibilitat que hi entri també el Comú.

Amb aquest nou govern s’acaben 40 anys de governs socialistes a l’Ajuntament de la capital del Segrià. Pueyo ha dit durant el seu discurs d’investidura que té l’objectiu de governar des de la “centralitat però per la defensa dels drets i les llibertats”. Pueyo també ha anunciat que el futur govern de la Paeria adoptarà mesures amb relació als presos i exiliats i que també es crearà una comissió sobre l’1-O. El fins ara paer en cap, Fèlix Larrosa, ha reiterat la mà estesa cap al futur govern municipal sempre que es governi més enllà de les ideologies.

A Tarragona Pau Ricomà d’Esquerra Republicana, ha estat proclamat alcalde, desbancant el socialista Ballesteros després de 12 anys a l’alcaldia. Ricomà ha estat escollit amb els set vots del seu partit, els 2 d’En Comú Podem, els 3 de Junts per Catalunya i els 2 de la CUP.

Marta Madrenas repeteix alcaldia a Girona

A Girona, no s’hi han vist sorpreses. Marta Madrenas ha estat investida alcaldessa amb minoria. Només el seu partit ha votat a favor seu, la resta de grups han votat els seus caps de llista. Madrenas enceta així un nou mandat en minoria, amb només nou dels 27 regidors que té el ple, davant la manca d’acord per formar govern alternatiu entre Guanyem Girona, ERC i el PSC. L’alcaldessa, que revalida el càrrec —ara ja, després de ser cap de llista— ha trencat el silenci dels darrers dies assegurant que imposant-se com a llista més votada és “la millor forma de no trair l’esperit democràtic”. Durant el seu discurs, en què també ha tingut paraules de record per a Carles Puigdemont, l’alcaldessa de Girona ha admès que enceta un mandat “complex” i ha allargat la mà a la resta de grups per buscar diàleg i consensos.