salo cent barcelona ajuntament

El 15 de juny es farà a l’Ajuntament de Barcelona el ple d’investidura que resoldrà la incògnita de qui ocuparà l’alcaldia els propers quatre anys. La sessió, amb un to solemne, es farà al Saló de Cent, a les 17 h, i es podrà seguir per betevé en directe. El ple servirà per constituir la Corporació Municipal per al mandat 2019-2023. Dels 41 regidors que hi haurà al consistori, només 11 repeteixen i, dels nous, set ja ho van ser en el passat.

Corbacho i Zañartu, a la Mesa d’Edat

El ple comença amb la constitució de la Mesa d’Edat, formada pels regidors electes més gran i més jove. En aquest cas, són Celestino Corbacho (BCN Canvi – Cs) i Max Zañartu (ERC). En realitat, però, el regidor de més edat és Ernest Maragall (ERC), però com que és candidat, no pot formar la Mesa d’Edat. Corbacho podrà dirigir unes paraules i serà l’encarregat que tots els regidors jurin o prometin el càrrec.

mesa edat ajuntament barcelona

Com es tria l’alcalde o alcaldessa?

Un cop hagin pres possessió del càrrec tots els regidors, el president de la Mesa d’Edat proclamarà constituïda la Corporació Municipal 2019-2023 i es farà la tria de l’alcalde. En aquest moment, recordarà que poden ser candidats tots els caps de llista i preguntarà si algun dels alcaldables retira la candidatura. El secretari municipal recordarà en veu alta quins candidats opten a l’alcaldia.

La votació és secreta i es fa en una urna. Cada regidor escriu en un paper el nom del candidat i són cridats per ordre alfabètic per dipositar el vot a la urna. En acabar, els membres de la Mesa d’Edat faran el recompte. Si algun dels candidats obté la majoria absoluta de vots (21 regidors) quedarà proclamat alcalde o alcaldessa. Si no és el cas, es proclamarà alcalde el candidat de la llista més votada el 26-M (Ernest Maragall).

Discursos i foto de família

El president de la Mesa d’Edat serà l’encarregat de lliurar la vara a l’alcalde o alcaldessa després que hagi jurat o promès el càrrec. A partir d’aquest moment, l’alcalde o alcaldessa presideix la sessió i obre un torn d’intervenció a tots els caps de grup. Els discursos es fan de menys a més representació: Josep Bou (PP), Joaquim Forn (JxC), Manuel Valls (BCN Canvi – Cs), Jaume Collboni (PSC), Ada Colau (BComú) i Ernest Maragall (ERC).

En funció de qui sigui l’alcalde hi poden haver variacions en les dues últimes intervencions. El cert és, però, que l’alcalde escollit clourà el ple amb una última intervenció. El ple d’investidura es tancarà amb ‘Els segadors’. A continuació, tota la Corporació Municipal es farà una foto de família a l’escalinata de l’Ajuntament.

Visita a la Generalitat i signatura de decrets

Com sol ser tradició, un cop constituït el nou Ajuntament, els regidors i l’alcalde o alcaldessa travessaran la plaça de Sant Jaume per fer una visita al president de la Generalitat en una rebuda institucional. Després, tota la Corporació Municipal tornarà al consistori i l’alcalde o alcaldessa signarà els primers decrets per al funcionament del nou Ajuntament.