L’acte ha començat amb l’enumeració de les 24 lleis acordades per el Parlament de Catalunya que han estat suspeses pel Tribunal Constitucional des de 2010. A la vegada que s’ha anomenat alguns dels càrrecs electes que estan sent investigats. En total hi ha oberts 407 processos judicials a les institucions catalanes. Seguidament, Mercè Martínez ha cantat l”Estaca’.

Un total de 80.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s’han concentrat aquest diumenge a l’avinguda de la Reina Maria Cristina de Barcelona. Més de 170 autocars han traslladat des de diversos punts del territori els participants de la concentració, en què han assistit els diferents imputats pel 9-N: l’expresident Artur Mas i els exconsellers Irene Rigau, Joana Ortega i Francesc Homs. També la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós i el regidor de Vic, Joan Coma.  També hi han assistit representants del govern català, com Oriol Junqueras, Neus Munté o Raül Romeva i del govern municipal com Gerardo Pissarello i Jaume Asens. El president Carles Puigdemont, no ha assistit a l’acte perquè avui era nomenat fill predilecte a Amer.

Els presidents de les tres entitats convocants, Assemblea Nacional, Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis de la Independència han estat encarregats de fer els parlaments de l’acte. Tots ells han coincidit a destacar la importància de la unitat en aquest moment. “El moment de la veritat a la història del nostre poble és a prop” ha dit Jordi Sànchez, president de l’Assemblea, que s’ha mostrat convençut que al setembre es guanyarà el referèndum a què es va comprometre Carles Puigdemont. El president d’ANC ha aprofitat per demostrar una vegada més tot el suport els càrrecs electes investigats “No restarem indiferents quan portin a judici al president Mas i el seu govern. Mai acceptarem que un tribunal, per superior de justícia que sigui, intenti destituir a la nostra presidenta Carme Forcadell.“, ha afegit.

Qui també ha estat contundent en la defensa de les institucions catalanes ha estat Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural. “La nostra major arma és el consens. La república catalana que vindrà es guanya a les urnes i es defensa al carrer”. Cuixart també ha assenyalat que ara “comença l’hora de la mobilització permanent” i ha defensat que es penjaran “tantes estelades els balcons com ho vulguin els ciutadans aquest país”. Per la seva banda, Neus Lloveras, presidenta de l’Associació de Municipis per la independència, ha defensat els 260 municipis que tenen interposada alguna denúncia per donar suport al procés, “per coses tan greus com no penjar la bandera espanyola al balcó”. Lloveras han conclòs en una defensa clara a favor de les institucions catalanes. “No permetrem que ataquin els nostres càrrecs electes ni les nostres institucions. Quan ens ataquen a uns ens ataquen a tots”.

Després de la interpretació de ‘Els Segadors’, l’acte ha conclòs amb la cançó de Lax’n’Busto ‘Llença’t’ i amb tots els càrrecs electes a sobre de l’escenari.

La presència dels imputats

“No contemplo que m’inhabilitin, perquè en democràcia, qui posa i treu presidents del Parlament són els diputats”. Així de contundent s’ha expressat aquest diumenge la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en declaracions als periodistes abans de participar en la concentració. Forcadell també ha remarcat que “això no va d’una persona o d’una altra, sinó de defensar la democràcia”, de demostrar que el poble de Catalunya “està al costat de les institucions”, perquè els càrrecs electes representen la ciutadania.

L’expresident, Artur Mas, ha volgut donar les gràcies els assistents pel suport i ha remarcat la importància del moment que s’està vivint. “Sabem que aquestes oportunitats no hi són sempre. Aquesta vegada ho hem d’aprofitar a fons”. Qui també ha remarcat que en el 9N no es va desobeir. “El que vam fer és obeir la voluntat del poble de Catalunya”.  Per altra banda, Homs ha dedicat la concentració a Mariano Rajoy i a “tota aquella gent de política espanyola que considera que la democràcia és un mur, no una sortida”. Qui també ha parlat és Montserrat Venturós, alcaldessa de Berga detinguda fa dues setmanes, qui ha defensat la desobediència com una eina política.