La manifestació d'aquesta tarda tenia un lema compartit: destinar el 6 % del PIB al sector educatiu, tal com ho preveu la Llei d'educació de Catalunya. Traduït en xifres, suposaria una inversió extra per part de la Generalitat de 140 milions d'euros per complir amb la legislació. Ramon Font, portaveu d'USTEC - STEs "Servirien per reduir l'horari lectiu com estava abans de les retallades, per cobrir les substitucions des del primer dia i des de l'1 de setembre" La manifestació d'aquest dissabte arriba en un moment en què els governs català i espanyol estan en plenes negocions dels pressupostos. Entre els manifestants hi havia professors, pares i mares d'alumnes i altres col·lectius que, a banda de compartir les grans demandes, també en tenen de concretes. Josep Xoriguer, AMPA Escola Ramon Llull "Que es compleixi el compromís de construcció de l'institut Angeleta Ferrer. Som moltes escoles de primària de la dreta de l'Eixample que fa sis anys que esperem el solar que ja té la Generalitat" Glòria Ortiz, Escola Riera Alta de Santa Coloma "El que necessitem són, sobretot, 'TEIS', vetlladores i tot tipus de suport de docents per donar cabuda a la gran massificació que tenim a les aules" "Més de 5.000 persones han omplert els carrers del centre de la ciutat. Segons els organitzadors, la intenció en aquesta manifestació era omplir la Via Laietana; i segons diuen, ho han aconseguit" La marxa ha transcorregut sense incidents, i ha acabat a la plaça de Sant Jaume amb la lectura d'un manifest.

L’Assemblea Groga, que representa bona part de la comunitat educativa, exigeix que s’incrementi la inversió en educació fins al que marca la llei catalana, el 6 % del PIB, que és, de fet, la mitjana d’inversió dels països de la Unió Europea. La portaveu de l’Assemblea, Sònia Resina, ha explicat que aquesta manifestació “coincideix amb la negociació dels pressupostos dels governs català i espanyol”, i afegeix que “estarem molt vigilants perquè Europa ha dit que s’han de retallar en 5.500 milions d’euros per pagar el deute públic”. Resina recorda que “portem vuit anys reclamant el compliment de la LEC, i si no es compleix amb la llei, seguirem amb més mobilitzacions al carrer”.

Les entitats denuncien que del 6% del PIB que s’hauria d’invertir, segons la LEC, actualment només s’hi destina el 2,8%. Traduït en números, això suposaria que la Generalitat hauria d’injectar uns 140 milions per complir amb la normativa. Fet que, ha explicat el portaveu nacional del sindicat USTEC-STEs, Ramon Font, “permetria cobrir les substitucions de mestres i professors des del primer dia, la reducció de l’horari lectiu als professors majors de 55 anys, que se subvencionés l’escola bressol, que es garantissin les beques menjador a les famílies més necessitades i que es pagués la nòmina de juliol als professors interins“. Tot i les retallades, “el sistema aguanta pel compromís dels professors i personal docent amb l’ensenyament”, confessa Jesús González, de CCOO.

Demandes més concretes

A la manifestació d’aquest dissabte també s’han escoltat demandes concretes, que feien arribar professors i pares d’alumnes dels centres educatius. Josep Xoriguer, de l’AMPA de l’Escola Ramon Llull de l’Eixample, ha reivindicat “que es compleixi el compromís de construcció de l’institut Angeleta Ferrer. Som moltes escoles de primària de la dreta de l’Eixample que fa sis anys que esperem”.

A la manifestació, que ha anat des de la plaça de la Universitat fins a la plaça de Sant Jaume, hi han participat més de 5.000 persones, segons la organització, 2.000 segons la Guàrdia Urbana, i s’hi han adherit un centenar d’entitats.