Un dels vots més matiners ha estat el del coordinador general de CDC, Josep Rull, que ha votat a favor de la independència de Catalunya. Rull ha celebrat que els entrebancs que ha posat l'Estat espanyol no hagin desincentivat la ciutadania. JOSEP RULL, coordinador general de CDC "Serem els catalans i les catalanes que anant massivament a les urnes farem que allò que ha volgut ser ridiculitzat per part d'algú tingui una potència a ulls de l'Estat espanyol i sobretot a ulls de la comunitat internacional." El líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, ha optat pel "sí-no" perquè no està d'acord amb el tracte que Catalunya rep per part d'Espanya. Duran ha dit que no té la sensació d'estar desobeint perquè "la democràcia mai xoca amb un Estat democràtic." JOSEP ANTONI DURAN I LLEIDA, líder d'UDC "'Sí' com una casa de pagès a la primera pregunta. Respecto moltíssim els independentistes, crec que són necessaris, però jo no ho sóc i, per tant, la segona he votat 'no'." La vicepresidenta, Joana Ortega, ha coincidit a l'escola on participava amb la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals. Ortega no ha volgut revelar el sentit del seu vot, només ha dit que ha marcat una opció "compromesa" amb el procés. JOANA ORTEGA, vicepresidenta de la Generalitat "El meu vot està compromès amb el procés que fa molt de temps que preparo, jo fins que no acabin aquests quinze dies no ho explicaré i menys avui." Oriol Junqueras ha participat com a voluntari en una escola de Sant Vicenç dels Horts. Des del punt de participació, Junqueras ha vaticinat que la jornada serà un èxit per avançar cap a la independència, i ha demanat eleccions com més aviat millor. ORIOL JUNQUERAS, president d'ERC "Com que les coses bones és millor no fer-les esperar, no ens podem permetre el luxe de perdre temps perquè el temps que perdem provoca patiment a la societat, com abans millor." El coordinador nacional d'Iniciativa, Joan Herrera, també ha votat "sí-no". En aquest cas Herrera vol forçar el govern central a prendre nota de la jornada participativa i obrir "un escenari de negociació" a partir de demà. També a Iniciativa, però en una altra línia, ha participat la coordinadora nacional, que ha votat "sí-sí". Dolors Camats ha demanat omplir les urnes de "dignitat i democràcia" i ha ressaltat que avui és un dia "per plantar cara" al Govern espanyol. JOAN HERRERA, coordinador nacional d'ICV "El que tindrem avui és molta gent que s'atansarà amb una expressió marcadament independentista, però sobretot hi haurà molta gent que rebutjarà aquesta hostilitat del PP." DOLORS CAMATS, coordinadora nacional d'ICV-EUiA "I que avui és aquest exercici de dignitat, democràcia, plantar cara, dir que no ens donem per vençuts en absolut i plantar cara al Govern espanyol." El 9-N ha evidenciat la diversitat de sensibilitats, fins i tot en el si d'un mateix partit polític. L'únic que queda per dipositar el vot és el diputat de la CUP, David Fernàndez, que ho farà aquest migdia al districte de l'Eixample.

La imatge del president de la Generalitat votant ha aixecat una gran expectació mediàtica. Artur Mas ha anat a exercir-lo a l’Escola Pia Balmes, al barri de Sant Gervasi-Galvany, poc abans de les 12 h acompanyat de la seva dona, Elena Rakosnik, i entre multitud de càmeres, periodistes i ciutadans que l’han aplaudit. Artur Mas contestat a la Fiscalia Superior de Catalunya, que investiga si la celebració del 9-N és delicte, que ell n’és el responsable. Mas ha demanat “que deixin el poble de Catalunya tranquil” perquè es pugui “expressar amb normalitat i sense intimidacions”. El president de la Generalitat ha dit que espera tenir a partir d’ara “les millors cartes i les més fortes” per celebrar “una consulta definitiva”.

Sensibilitats diverses en partits iguals o afins

Diversos representants polítics han dipositat el vot durant el matí a les urnes dels locals d’arreu de Catalunya. El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha votat a favor de la independència mentre que el líder d’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida ha optat pel “sí-no” tot i la proximitat ideològica amb els seus socis de partit. La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha volgut reservar el sentit del seu vot, però ha avançat que és una opció “compromesa” amb el procés.

El vot del president d’ERC, Oriol Junqueras, ha estat clarament posicionat a favor de la independència amb l’objectiu de pressionar de cara a unes eleccions com més properes millor. També hi ha hagut diferents sensibilitats entre els membres d’ICV-EUiA: mentre que el coordinador nacional, Joan Herrera, ha elegit el “sí-no”, la seva homòloga dins el partit, Dolors Camats, s’ha posicionat a favor de la independència per “plantar cara al Govern espanyol”. Aquest migdia ha votat el diputat de la CUP David Fernández, també en pro del “sí-sí”. El 9-N ha evidenciat així la diversitat de sensibilitats, fins i tot en el si d’un partit polític.