Tapant els panys i els marcs de les portes amb silicona algú ha intentat impedir que aquest punt de participació funcionés amb normalitat. Els voluntaris, però, han pogut entrar al recinte per una altra entrada i no hi ha hagut retards a l'hora d'obrir. Mentre entraven els primers votants, els operaris treballaven per reparar els desperfectes. ESTHER MARTÍN, coordinadora de participació a l'Escola El Carmel "Afortunadament hi havia la que és de l'escola bressol que no l'han poguda acabar de tancar i per allà hem pogut començar a entrar." No ha estat, però, l'únic centre en què s'han trobat els panys bloquejats. L'escena s'ha repetit a l'escola Narcís Munturiol, també a Horta-Guinardó, i a l'Institut Sant Andreu, a Nou Barris. En un altre punt de la ciutat, en aquesta escola del passeig de la Bonanova, hi ha hagut certa confusió perquè el punt de participació va traslladar-se fa uns dies al poliesportiu. Alguns votants, però, no se n'havien assabentat i cartells com aquest, encara amb l'adreça vella, han contribuït al desconcert. En un primer moment, s'han pensat que el centre estava tancat. ROGER CASANOVA, coordinador del procés a La Salle "S'han posat uns cartells, que ja estaven preparats, per dir que és el carrer del costat, però és el mateix centre. Però és el mateix centre, és el poliesportiu del centre, que m'imagino que per temes d'accés és més fàcil que la gent entri aquí que no pas a l'escola." Fora dels punts de votació, davant la delegació del govern, una seixantena de persones s'han concentrat convocades per grups d'extrema dreta, com Alianza Nacional o La Falange. El fort component ideològic de la protesta ha fet que moltes mirades se centressin en aquest punt de la ciutat, envoltat d'un gran desplegament policial. S'hi han sentit crits en contra de la independència i de l'Estatut. Acusen el Govern espanyol de permetre una votació que consideren que és il·legal.

Els voluntaris del centre de participació de l’Escola El Carmel, al carrer de Llobregós número 154, s’han citat puntuals a l’hora de convocatòria, a dos quarts de vuit del matí, a les portes d’aquest punt de votació del barri. Allà, però, s’hi han trobat un intent de sabotatge de les tres portes d’entrada per impedir que s’hi celebrés el procés participatiu.

Foto: @ManeldelCarmel

La coordinadora d’aquest punt, Esther Martín, ha explicat que “ens hem trobat que les portes estaven segellades totes amb silicona”. Malgrat el contratemps, la gent ha pogut votar a l’hora que tocava, a les nou del matí, perquè no tots els accessos estaven completament bloquejats. “La porta de l’escola bressol no l’han poguda acabar de tancar per dins del forat del pany i per allà hem pogut començar a entrar. Hem pogut anar obrint totes les portes menys una”. Uns operaris s’han encarregat de solventar la incidència i els veïns han pogut, doncs, exercir el seu vot sense cap més impediment.

També a l’Institut Narcís Monturiol, a Montbau, ha estat necessària l’assistència d’un manyà perquè reparés la porta d’aquest punt de votació del districte d’Horta-Guinardó. El problema era el mateix: una acció vandàlica que igualment ha consistit a posar-hi silicona per impedir l’obertura del centre. Tampoc aquest migdia quedava cap rastre de la bretolada a l’Institut Sant Andreu (c.Badosa 10-14) del barri de la Prosperitat, on la silicona ha tornat a ser la protagonista si bé no ha acabat suposant cap problema per al transcurs de la votació.