Per primera vegada, el govern municipal s’ha trobat amb artistes condemnats per les lletres de les seves cançons (com els rapers Pablo Hasel i Elgio) i amb entitats que treballen per la llibertat d’expressió dins del món cultural. El detonant de la trobada ha estat la condemna al raper mallorquí Valtonyc per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces; amb aquesta condemna, Valtonyc va decidir marxar a Bèlgica.
En aquest sentit, el tinent d’alcalde de Drets Socials, Jaume Asens, ha dit que “Barcelona sempre ha estat una ciutat refugi d’artistes d’altres llocs del món perseguits per les seves creacions”, però ha advertit que “ara ens veiem en la situació inversa d’haver de demanar ajuda a altres ciutats”. Per això, el govern municipal s’ha compromès davant dels fundadors d’Artists at Risk (entitat que ofereix als artistes una residència fora del país on estan encausats) a trobar “vies segures” a l’estranger per als artistes de l’estat.
No confien que el govern del PSOE canviï res
Preguntats pel canvi de govern a La Moncloa, els artistes condemnats creuen que amb l’executiu del socialista Pedro Sánchez no canviarà res. Pablo Hasel ha dit que “la repressió no és cosa només del PP, sinó del règim en general i de tribunals feixistes com l’Audiència Nacional”.
Per això, Hasel ha dit que “mentre segueixin aquests tribunals, continuarà sent un no parar”. Per la seva banda, Elgio ha advertit que “cap partit dels que estan al Congrés qüestionen la monarquia ni l’Audiència Nacional” i, per tant, “que ara governi el PSOE no suposa cap gran avenç”.
La situació a Espanya “és quasi una broma”
Pels casos de condemnes als propis Hasel, Elgio i Valtonyc, el col·lectiu finès Artists at Risk ha encès les alarmes perquè, segons el cofundador Ivor Stodolsky, “la situació a Espanya és inusual”. Stodolosky ha alertat que “no teníem tal opressió a la llibertat d’expressió des de la fi del feixisme” i ha demanat canviar la Constitució espanyola.
El cofundador d’Artists at Risk ha dit que la llei espanyola “està antiquada” i s’ha mostrat especialment dur amb les sentències contra els rapers: “És quasi una broma, una sàtira, que insultar el rei o la monarquia sigui un delicte”, ha reblat. Per això ha demanat als tribunals europeus que hi prenguin partit.