Preveure el futur no és fàcil, i menys en política, però si alguna cosa hi ha certa és que l'Ajuntament que avui comença el curs serà diferent del que l'acabarà. Les eleccions municipals del maig sacsejaran, amb tota probabilitat, el mapa polític a la ciutat i marcaran l'acció en una partida en què els principals partits ja han ensenyat les cartes. CiU apostarà per quarta vegada per Xavier Trias, amb l'afegit que ara optarà a la jugada difícil de la reelecció. El PSC estrenarà carta, la de Jaume Collboni, molt actiu ja durant aquestes vacances. També s'incorporarà a la partida municipal per Esquerra Alfred Bosch, tot i que mantindrà l'activitat a Madrid fins al novembre. Aquests són els candidats ja oficials, però tot fa pensar que el PP tornarà a jugar la carta d'Alberto Fernández Díaz, veterà de l'escena municipal. Queda per resoldre la incògnita d'Iniciativa. En les properes setmanes s'ha de dilucidar si la formació de Ricard Gomà es llença en solitari o bé aposta per sumar amb Guanyem Barcelona. La plafatorma liderada per Ada Colau ha de decidir properament si s'hi presenta i com ho fa amb el dubte de si hi integrarà la CUP o no. Tot plegat en una partida en què també apostarà fort Ciutadans, amb opcions als sondejos. El clima preelectoral planarà en una de les negociacions estrella de cada final d'any: el pressupost municipal. I l'historial del govern en aquest tema no fa preveure un debat senzill. Trias va aconseguir aprovar els comptes per majoria només el 2012, amb el PP. L'any següent els va prorrogar per falta de suports i pel mateix motiu va optar per la qüestió de confiança per aprovar els de 2014 en minoria. Escenaris, aquests últims, que es podrien repetir si no hi ha pactes a la vista. L'escena municipal pot veure's també remoguda pel desenllaç més immediat del procés sobiranista amb la mirada posada al 9-N.

Xavier Trias, per CiU, Jaume Collboni, pel PSC, i Alfred Bosch, per Esquerra, són, en aquest inici de curs, els tres candidats a les municipals de 2015 ja oficialment proclamats com a tal. Seran tres de les cares que s’enfrontaran a uns comicis que, segons els sondejos, alteraran la correlació de forces a l’Ajuntament. El PP encara no té candidat a l’alcaldia, tot  i que és més que probable que repeteixi Alberto Fernández Díaz.

La incògnita que queda per resoldre és què farà ICV-EUiA, si bé es presenta en solitari o bé opta per sumar amb Guanyem Barcelona. La plataforma liderada per Ada Colau ha de decidir els propers mesos si es presenta a les eleccions i com ho fa, amb el dubte de si integrarà finalment formacions com la CUP o Podem. En l’escena política municipal s’hi vol fer un lloc també Ciutadans, que ha d’escollir candidat a través de primàries.

Amb les eleccions a l’horitzó, aquests últims mesos de l’any tornen les negociacions per aprovar el pressupost municipal. A mitjan agost, l’alcalde, Xavier Trias, ja va admetre que trobar suports serà “impossible”. En tot el mandat, només el 2012 el govern va poder aprovar el pressupost amb majoria, amb un pacte amb el PP. L’any següent va prorrogar els comptes per falta de suports, i per a aquest 2014 va optar per una qüestió de confiança per tirar-los endavant en minoria, ja que el suport d’Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat) no sumava majoria al ple.