(ACN) El president de la Generalitat, Pere Aragonès, segueix les reunions al Palau de la Generalitat per acabar de perfilar el nou executiu d’ERC en solitari. Des del Palau han tancat la porta a l’entrada de consellers dels comuns i treballen per configurar un executiu amb la “possible” entrada d’independents. La mateixa consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha dit aquest dissabte que “ERC sempre ha tingut independents a les seves files”. Es preveu que el nom dels nous consellers es donin a conèixer aquest diumenge o dilluns amb l’objectiu que dimarts es reuneixi el nou Consell Executiu. Aragonès ja té sobre la taula la comunicació de renúncia dels sis consellers de Junts, però no l’acceptarà fins que es nomenin els nous consellers.

Els cessaments dels membres del govern no entren en vigor fins que el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) els publica. I això no es preveu que passi fins a principi de la setmana que ve perquè no hi hagi cap buit de poder a les conselleries que Junts deixa vacants: Vicepresidència i Política Territorial, Economia i Hisenda, Acció Exterior, Universitat i Recerca, Salut, Justícia i Drets Socials. El president de la Generalitat és l’únic que té potestat de nomenar i destituir consellers. En aquest cas, els consellers de Junts han fet una petició de renúncia, però el president l’ha d’acceptar.

També és potestat del president determinar l’estructura del seu govern. Així, si Aragonès ho considera, pot modificar tant el nombre de departaments com el nom, així com els àmbits competencials, l’ordre de precedència dels departaments o les adscripcions dels ens públics.

La nova estructura podria suposar una reducció del nombre de conselleries. Tenint en compte que el govern de coalició amb Junts ha tingut 14 departaments. En les últimes hores els noms que han sonat més a les travesses són els de Natàlia Mas per encapçalar el Departament d’Economia i Marc Ramentol per a Salut. Mas ha treballat amb Oriol Junqueras i Pere Aragonès al Departament d’Economia i ara és directora general d’Indústria. I Ramentol va ser número dos del Departament de Salut durant la pandèmia i ara està a la conselleria de Presidència.

Un cop els nous consellers hagin pres possessió del càrrec, s’haurà de convocar el nou govern per nomenar els secretaris generals dels departaments. També caldrà fer una comunicació dels canvis al Parlament. Finalment, en les següents sessions de govern s’han d’aprovar els nomenaments o ratificacions dels secretaris sectorials dels departaments, així com dels directors generals, els titulars d’ens públics adscrits i els delegats territorials.