(ACN/Redacció) El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avisat que la situació de sequera a Catalunya ara mateix “és greu” i considera que això “obliga” a assolir “el màxim de responsabilitat” a institucions i grups parlamentaris per poder trobar solucions i consensuar-ne l’aplicació. Dies després de la cimera de l’aigua que va acabar sense acord, Aragonès ha volgut tornar a fer aquesta crida, especialment als partits polítics, tot afegint que la gravetat de la sequera “exigeix de tots la voluntat de suma i allunyar-se de bloquejos que dificulten ser útils a la ciutadania”. Aragonès s’ha referit així a la posició del PSC durant la cimera sobre el règim sancionador del decret antisequera.

La cimera contra la sequera finalitza sense cap acord després de quasi quatre hores de reunió
No s’ha arribat a cap acord sobre un dels temes clau: la petició de fixar una moratòria d’un any en el règim sancionador als ajuntaments que incompleixin els límits de consum

Aragonès assegura que faran noves potabilitzadores i dessalinitzadores

“Venen mesos difícils, haurem de fer esforços abans no entrin en marxa les ampliacions i noves potabilitzadores i dessalinitzadores, i estic convençut que estarem a l’altura i treballarem conjuntament”, ha assegurat Aragonès.

“Ho fem amb tota la determinació i sense escatimar un sol euro”, ha afirmat. Alhora, ha recordat que el traspàs d’aigua entre els pantans de Sau i Susqueda ha permès disposar “de tanta aigua com per a abastir un milió de persones durant tres mesos“. També ha explicat que la continuïtat o no dels treballs amb els peixos i l’aigua a Sau la concretarà l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) properament.

Per últim, ha garantit que tot el que tingui a veure amb els ajuntaments —inclòs el règim sancionador del decret antisequera— es farà amb les institucions municipals. “Hi destinarem tots els recursos buscant màxima complicitat del món local. Amb el ple respecte de les competències dels ajuntaments, estenem la mà per contribuir a la solució, amb ajudes excepcionals per a obres, per elaborar plans directors d’abastament i actuacions prioritàries i per millora de depuradores”, ha reblat.