L’Institut Lluís Vives, a Sants-Badal, s’ha llevat aquest dilluns en plena ressaca electoral, i ha estat literal. A les instal·lacions del centre hi han aparegut urnes plenes de vots, paperetes sense fer servir i actes electorals que encara eren a les aules on aquest diumenge es van habilitar les meses electorals. Quan els professors han arribat a l’institut de bon matí s’han trobat el material i han preferit no tocar-lo, fet que ha provocat que l’inici de les classes s’hagi endarrerit.

Com és un recompte electoral?

Quan els col·legis tanquen portes a les 20 h comença el recompte electoral. S’obren les urnes i se n’extreuen els sobres per, primer de tot, comparar si quadra el nombre de vots emesos amb els electors que han votat en aquella urna. Un cop confirmat aquest punt, s’obren els sobres i es fa el recompte que, com en el cas anterior, ha de tornar a quadrar: el total de paperetes amb el total de votants.

llistes eleccions municipals 2019

Seguidament, la norma estableix que les dades s’han de traslladar a les actes i, juntament amb els vots que fossin objecte de dubte (serà la Junta Electoral qui, amb posterioritat, dictaminarà si són nuls o vàlids), s’introduiran en un sobre que serà entregat al jutjat mitjançant un funcionari de Correus.

Què se’n fa del material electoral?

La resta del material, com paperetes i sobres objecte del recompte, així com les butlletes que no s’han fet servir durant la jornada i que han sobrat, han de ser destruïts en presència del president de la mesa i els vocals, que ho hauran hagut d’autoritzar, tal com estableix l’article 97 de la LOREG.

1. Terminado el recuento, se confrontará el total de sobres con el de votantes anotados en los términos del artículo 86.4 de la presente Ley.

(…)

3. Las papeletas extraídas de las urnas se destruirán en presencia de los concurrentes con excepción de aquellas a las que se hubiera negado validez o que hubieran sido objeto de alguna reclamación, las cuales se unirán al acta y se archivarán con ella, una vez rubricadas por los miembros de la Mesa.