L’Antiga Foneria de Canons, a la rambla de Santa Mònica, ha obert una guerra política entre la Generalitat ―propietària de l’edifici― i l’Ajuntament de Barcelona. El president Quim Torra n’ha anunciat aquest dijous la reobertura com a equipament cultural. La decisió ha molestat el govern municipal, que ha criticat que no s’hagi consensuat res amb el consistori.

Torra ha explicat que el segon trimestre es farà un concurs públic obert a projectes per convertir la Foneria de Canons en “un espai cultural, social i educatiu”. La intenció és fer una concessió a un privat que assumeixi també la rehabilitació integral de l’edifici. “És un projecte de barri, de ciutat i de país”, ha dit el president, que no ha volgut detallar quins usos concrets tindrà: “Serà el que les ofertes i el jurat determinin”.

Sorpresa i malestar en el govern municipal

Malgrat que Quim Torra ha explicat que ha informat l’alcaldessa, l’anunci ha generat malestar. En un fil a Twitter, el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ho ha qualificat de “falta de respecte” perquè no hi ha hagut “ni avís previ, ni treball conjunt”. El regidor ha recordat que en el mandat anterior es va intentar comprar l’edifici, però que no hi va haver acord en el preu.

Rabassa ha revelat que l’Ajuntament hi volia posar un CAP i que la conselleria de Salut n’estava estudiant la viabilitat. “El que necessita la Rambla i la foneria de canons són equipaments de proximitat pensats pel barri”, ha dit. El tinent d’alcalde de Cultura, Joan Subirats, ha dit que l’anunci de Torra és “una improvisació”, però s’ha mostrat disposat que l’Ajuntament participi en el procés per definir els usos de l’edifici.

Des d’ERC, Jordi Coronas veu com “una irresponsabilitat” que no s’hagi parlat abans amb les persones i entitats que han treballat per a la transformació de la Rambla. Esquerra ha explicat que en la negociació del pressupost del 2020 es va demanar al govern tornar a intentar comprar l’edifici. Elsa Artadi (JxC) ha piulat que cal trobar un projecte “que s’ajusti al Pla de la Rambla i respongui a les necessitats dels veïns”.

farmàcia militar foneria canons

Banc de Barcelona i farmàcia militar

L’Antiga Foneria de Canons data del segle XVII i, com el seu nom indica, es va dedicar primer a la fabricació de canons. Més tard s’hi van fondre campanes. A finals del XIX, es va convertir en la seu del Banc de Barcelona, el primer privat d’Espanya. Després de la Guerra Civil va passar a mans del govern militar, que hi va fer jutjats, oficines i una farmàcia. El cartell és encara visible al vestíbul de l’edifici.

La Generalitat va comprar-lo el 2003

al Ministeri de Defensa i, des d’aleshores, ha estat tancat en espera d’un destí. Durant la visita de Torra a l’edifici només s’ha deixat gravar imatges del vestíbul, sense poder accedir als pisos superiors pel mal estat de conservació.

Comparteix a: