Esquerra Republicana, tal com estava previst, ha votat a favor de la modificació de crèdit del pressupost de 2015 per invertir 96 milions d’euros del superàvit d’aquest any. La regidora d’ERC Montserrat Benedí ha justificat el vot favorable perquè el govern ha acceptat 22 de les més de 100 propostes que va presentar en l’inici de la negociació. “Creiem que les mesures tenen clara vocació social i permeten cohesionar territoris. A més, contribueixen a revertir un superàvit que no té sentit”, ha explicat Benedí en la Comissió d’Economia celebrada aquest dimarts.

Entre les propostes acceptades pel govern, el president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch, destaca una partida per accelerar les obres del Mercat de Sant Antoni, una altra per accelerar la construcció d’habitatges per a la gent gran al solar de Germanetes i una altra per reactivar les obres de la Lleialtat Santsenca. A més, el govern i Esquerra també han acordat comprar l’Antiga Foneria de Canons, situada al número 2 de la Rambla, per convertir l’edifici en un equipament cultural. L’operació es podria fer mitjançant la dació en pagament i el preu s’haurà de negociar amb la Generalitat, que n’és la propietària actual.

El líder republicà s’ha mostrat “satisfet” per l’acord perquè permet “cobrir les necessitats de la ciutat”. Ara bé, Bosch ha descartat que l’entesa amb el govern per a aquest tema sigui un punt de partida per aprovar, en un futur, el pressupost de 2016. “Algunes partides ja es gasten aquest any, d’altres l’any que ve, però no hem entrat en la negociació pressupostària.”

Ciutadans, en canvi, ha votat en contra de la proposta del govern perquè considera que les mesures presentades no estan destinades íntegrament a finalitats socials. Segons la presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Carina Mejías, tan sols un 17 % del superàvit estarà destinat a polítiques socials.

La resta de grups han preferit reservar-se el vot. CiU considera que utilitzar superàvits futurs no és una tècnica pressupostària prudent, mentre que el PSC al·lega la reserva perquè no ha rebut resposta a les al·legacions que hi va presentar. Des de la CUP entenen que dels 96 milions d’euros de superàvit, tan sols estaran destinats a causes socials 26 milions.