Imaginin tot aquest espai ple de gent demanant la independència de Catalunya. És el que vol fer l'Assemblea Nacional Catalana per la Diada d'aquest any: omplir els 10 quilòmetres de la Diagonal. Si s'aconsegueix completar de cap a cap, és a dir, des de la ronda de Dalt i fins a la plaça de Llevant de Diagonal Mar, l'ANC calcula que hi podrien participar dos milions de persones. Això sí, caldrà veure com s'organitzarà en dos espais de la Diagonal que estaran en obres al setembre: la plaça de les Glòries i el tram central de la via, des del Passeig de Gràcia fins a la Plaça Francesc Macià. Tot apunta que aquesta serà una de les propostes que el secretariat de l'ANC plantejarà a l'assemblea que l'entitat celebrarà aquest dissabte a Tarragona i en què a banda de ratificar què es fa per la Diada també s'estudiarà el full de ruta de l'organització, que proposa el 23 d'abril de l'any que ve com a data per declarar la independència. Però si bé omplir la Diagonal seria el més visible del proper Onze de Setembre, l'Assemblea preveu altres actes i escenaris de manera descentralitzada. Després d'organitzar la manifestació a Barcelona de fa dos anys, que va mobilitzar un milió i mig de persones, i la Via Catalana del setembre passat, l'Assemblea vol aconseguir de nou una participació massiva per la Diada. I això dos mesos abans del 9 de novembre i, per tant, a tocar de la consulta.

L’ANC ha rebut centenars de propostes de mobilització de cara a l’Onze de Setembre de 2014, el dia que es compleixen 300 anys de la caiguda de Barcelona enfront les tropes borbòniques. Segons han confirmat mitjans com Vilaweb i TV3, l’objectiu de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) és la d’omplir els 10 quilòmetres de l’avinguda Diagonal de Barcelona, una acció per a la qual caldrien uns 2.000.000 de persones.

Tot i ser la proposta que més s’acostaria a les grans mobilitzacions dels dos darrers anys, des de l’ANC no es descarten altres accions paral·leles durant els dies previs a la Diada i fins al 9 de novembre. De fet, “ni confirmen ni desmenteixen” cap d’aquestes accions, i només es donaran a conèixer en l’assemblea general que l’entitat celebrarà aquest dissabte a la Tàrraco Arena de Tarragona.