CARME FORCADELL, presidenta Assemblea Nacional Catalana "Això és una obra col·lectiva, una obra de tot el país i només vull donar les gràcies per aquest dia que vam viure i que ara gràcies a la Gigafoto tindrem la oportunitat de reviure-ho". GALDRIC PEÑARROJA, coordinador de la Gigafoto "La part de preproducció, de la preparació pel que havíem de fer l'onze de setembre, ho teniem relativament clar, sabiem que havíem de retratar 400 quilòmetres en 45 minuts. La part de postproducció no ho teníem tant clar i el que no teníem tant clar tampoc és que seria tant difícil o fins a quin punt seria difícil".

L’allau de visites que ha rebut la gigafoto ha col·lapsat la pàgina web a les 17.14 h, moment en què n’estava previst el llançament. Mitja hora després s’ha resolt la incidència i els usuaris hi han pogut accedir. Tot i això, han hagut de tenir paciència a l’hora de buscar-se en els 722 trams de cadena humana que va enllaçar el Pertús i Alcanar el passat 11 de setembre.

Les instantànies de 800 fotògrafs s’han unit per crear la gigafoto de la Via Catalana. De cada tram se’n van prendre unes 140 fotos. En total, s’hi recullen 107.038 imatges, que ocupen 295 GB. El coordinador del projecte, Galdric Peñarroja, ha reconegut que ha estat un procés complex i inèdit. Per exemple, recopilar totes les instantànies va comportar un mes de feina. Més de 200 voluntaris han treballat en el muntatge.

Els participants han hagut d’esperar set mesos per veure la gigafoto. Els organitzadors han explicat que aquest és el temps normal que requereix un projecte com aquest. Han posat d’exemple una gigafoto que es va fer a Londres amb 48.000 imatges i que va veure la llum després de sis mesos.

Després de la manifestació multitudinària de 2012 i la Via Catalana, l’ANC presentarà l’acció que organitzarà per a la Diada Nacional de Catalunya d’enguany. L’anunci es farà aquest dissabte, 5 d’abril, a Tarragona coincidint amb l’assemblea anual de la plataforma.