El govern municipal reservarà, com a mínim, un 30 % de la borsa d’habitatge públic de la ciutat per als joves d’entre 16 i 35 anys. Aquests pisos se sumaran als 250 habitatges específics per a joves que ja estan projectats i seran de lloguer o en dret a superfície. Segons la regidora d’Infància, Joventut i Gent Gran, Carmen Andrés, un 83 % dels joves emancipats aposten pel lloguer. El pla de joventut també tindrà un programa de retorn del talent perquè tornin a la ciutat els joves que han anat a treballar a l’estranger.

El pla de joventut es coordinarà amb el pla d’habitatge que va pactar el govern municipal amb el grup Demòcrata i Cs. Dels 15.400 pisos públics que espera tenir l’executiu en els propers 10 anys, un 30 % d’aquests (deixant de banda els que es guardin per als casos d’emergència d’habitatge) es destinaran als joves.

Segons el gerent d’Habitatge, Javier Burón, la “contingència” de la demanda d’emergència impedeix calcular a hores d’ara quants pisos s’entregaran finalment al jovent. Carmen Andrés també ha dit que, en paral·lel, cal trobar “noves formes d’habitatges per a l’emancipació dels joves”, com els habitatges compartits.

Fer tornar el talent a casa

Més enllà de l’habitatge, el segon pal de paller del pla de joventut té a veure amb el foment de l’ocupació. En aquest sentit, es crearà un programa perquè els joves que hagin anat a treballar a l’estranger tornin a Barcelona; de fet, ja s’està treballant per tenir un cens dels qui han iniciat la seva carrera laboral en altres països. La darrera Enquesta de joventut diu que més d’un 16 % de joves barcelonins han treballat fora de l’estat.