“Colau haurà de passar del ‘sí-sí’ que va votar el 9-N a dir clarament què farà l’1 d’octubre”, ha dit Alberto Fernández Díaz (PP), que reclama un posicionament institucional del govern municipal sobre “un referèndum il·legal”. Fernández Díaz ha apuntat que si l’alcaldessa dona suport al referèndum, el PSC hauria d’abandonar el govern “de forma immediata”. El líder socialista, Jaume Collboni, ha esquivat aquest dimecres avançar els arguments que defensarà divendres amb un pelat: “Això ho parlarem el dia del plenari.”

La presidenta del Grup Municipal de Cs, Carina Mejías, ha demanat a l’executiu de Colau i Collboni “que es posin d’acord i deixin de contradir-se els uns als altres”, i ha reclamat que es compleixi la llei. Des d’ERC, Alfred Bosch ha avançat el no dels republicans a la proposta del PP, que creu que busca només obstaculitzar una votació. “Tots els demòcrates no poden fer altra cosa que estar a favor del vot”, ha sentenciat.

En el ple del mes de maig, el referèndum ja va fer visibles les discrepàncies entre els dos socis del govern municipal. Durant una pregunta del PP sobre el suport de l’executiu a l’1-O, els regidors socialistes van abandonar la Sala del Plenari Carles Pi i Sunyer. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va admetre aquell dia que no responia a la pregunta en nom del govern perquè amb el PSC no tenen la mateixa posició.