(ACN) L’Ajuntament de Barcelona reprèn el debat sobre com s’hauria de fer una regulació del preu dels lloguers a la ciutat. Després que la pandèmia pel coronavirus forcés l’ajornament de les sessions previstes, la comissió d’estudi sobre la regulació dels preus dels lloguers ha celebrat aquest dimarts la segona sessió, dedicada a experiències internacionals. Els regidors que formen part de la comissió han escoltat diversos ponents que han parlat de com es regulen els preus en ciutats com Berlín, amb un sistema precís per regular preus.
La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha afirmat que a Barcelona hi ha un 40 % d’habitatge de lloguer i ha assegurat que en els propers anys guanyarà pes. “Per tant, entenem que regular preus és una mesura de present i de futur“, ha dit a l’inici de la sessió.
Martín ha apuntat que la idea és buscar un “equilibri” entre el dret a l’habitatge i l’interès de propietaris i llogaters i alhora ha recordat que en països que tenen en marxa una regulació de preus també hi ha pressupostos destinats a habitatge “molt potents”.
Instruments alternatius a la regulació dels lloguers
Jaume Fornt, director adjunt de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, ha estat un dels ponents que han participat en la sessió. Ha assenyalat que la regulació de preus no és l’únic instrument possible, ja que també hi juguen la política fiscal o els ajuts al pagament del lloguer.
Amb tot, ha afirmat que l’índex de referència de preus del lloguer existent podria ser una “base sòlida” per començar, advertint que “una mala regulació” podria portar a una reducció de l’oferta del lloguer.